Sağlık çalışanlarına verem konulu seminer

63.Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası nedeniyle Milas Verem Savaş Dispanseri Başhekim Vekili Dr. Ayfer Gürcan tarafından sağlık personeli bilgilendirildi. Gerçekleştirilen seminerde Tüberküloz (Verem) hastalığının belirtileri ve tedavisi hakkında bilgilendirme yapıldı.

Sağlık çalışanlarına verem konulu seminer
Milas Verem Savaş Dispanseri Başhekim Vekili Dr. Ayfer Gürcan, gerçekleştirdiği sunumda; “Mycobacterium tuberculosis” isimli basilin insanlarda yaptığı, tüm organları tutabilen, bulaşıcı ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Hastalık kaynak olan hasta insandan hava yoluyla sağlam insana bulaşır. Hava yoluyla öksürük, aksırık ve konuşma ile çıkardığı tüberküloz (TB) mikrobu, solunumla aldığı TB mikrobu nedeniyle enfekte olur.” dedi.

“DÜNYADA TÜBERKÜLOZ”
Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta ve 1,7 milyon insan veremden ölmektedir. 2 milyar insan, yani dünya nüfusunun üçte biri TB basili ile enfektedir. Enfekte olanların yüzde 10’unda, aktif hastalık gelişmesi ihtimali vardır. Çok ilaca dirençli hasta sayısı her yıl artmaktadır.

TÜRKİYE’DE TÜBERKÜLOZ
Türkiye’de yılda yaklaşık 18 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır. 2007 Yılında Verem Savaşı Dispanserlerine (VSD) kayıtlı 19.694 verem hastası bulunmaktadır. Bu hastaların yüzde 63’ü erkek, yüzde 37’si kadındır. Hastaların yüzde 70’inde akciğer tüberkülozu varken, yüzde 30’unda akciğer dışındaki organlar (Lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin) tutulmuştur. Hastaların yüzde 37’si 25-44 yaş arasında, yüzde 24’ü 45-64 yaş arasında ve yüzde 23’ü 15-24 yaş arasındadır.