Petkim 'İzmir Ekonomisi 2009'da 6 ödül birden aldı

Petkim, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından ortaklaşa düzenlenen 'İzmir Ekonomisi 2008 Ödül Töreni'nde, toplam altı ödül aldı.

2009 yılının son çeyreğinde dünyanın büyük bir küresel krizin etkisi altına girdiğini belirten Genel Müdür Mehmet Hayati Öztürk, Petkim'in ise Türkiye'de bu krize yeterince hazırlıklı giren şirketlerin başında geldiğini vurguladı. Şirketin krizin başlangıcında döviz dengesini sağlamış, bankalara borçlanma limitlerini çok iyi dengelemiş, nakit akımına odaklanmış, stoksuz çalışan bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Öztürk, "Bu özellikler, zaten bir sanayi şirketinin olması gerektiği yapıydı. Petkim, sahip olduğu entegrasyonun izin verdiği ölçüde süratle esnek üretim moduna geçti. Dolayısıyla krizden daha kolay sıyrıldı. 2009 Mayıs ayında tamamlanan özelleştirme süreci ve sonrası, ekim ayından itibaren yaşanan krizle Petkim için çok önemli bir sınav dönemi oldu. Aldığımız ödüller, bu sınavdan başarıyla çıktığımızı gösteriyor." dedi.

Krizin ekonomiye en olumsuz etkisinin büyüme ve talepte görüldüğünü kaydeden Hayati Öztürk, özellikle 2009 yılının ikinci yarısından itibaren imalat sanayi üretiminde küçük de olsa yaşanan artışların sevindirici olduğunu söyledi. Küçülme rakamlarıyla yara alan sanayinin toparlanması ve ek istihdam sağlaması için üretimin üzerindeki maliyet unsurlarının rekabetçi bir yapıya kavuşturulması gereğine dikkat çeken Öztürk, "Petkim'in hakim hissedarı Socar&Turcas ortaklığı, 2015 yılına kadar Aliağa kompleksine 5 milyar doların üzerinde yatırım yapacak. Bu, cumhuriyet tarihimizde tek noktaya yapılan en büyük yatırımdır. Kendi bünyemizde yapacağımız yatırımlar ise bu rakama dahil değildir. Rafineri, enerji, petrokimya ve lojistik dikey entegrasyonuyla bölgede en büyük kümelenme modelini oluşturarak Petkim'e küresel ligde sınıf atlatacak bir yatırım demetinden bahsediyoruz. Bu yatırımlar tamamlandığında, cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023'te oluşturulacak entegre yapıyla 10 bin kişiye iş vermiş olacağız." şeklinde konuştu.

PETKİM'İN ALDIĞI ÖDÜLLER

Ege Bölgesi'nde en yüksek üretim yapan firmalar arasında üçüncülük.

Ege Bölgesi'nde en yüksek istihdam sağlayan firmalar arasında dördüncülük.

Ege Bölgesi'nde en yüksek ihracat yapan firmalar arasında dördüncülük.

Ege Bölgesi'nde en yüksek yatırım yapan firmalar arasında beşincilik.

Son 10 yıldır aralıksız ihracat yapan firma.

Başarılı bir markayla Ege Bölgesi ekonomisine değer katan firma.