Sağlık Bakanlığı'ndan çok sevindirici haber

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, son günlerde domuz gribi sebebiyle hastaneye başvuru, hastaneye yatış ve ölüm sayılarında bir artış olmadığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca vatandaşların rehavete kapılarak hastalıktan korunmada en etkili yöntem olan aşılamadan vazgeçmemeleri söylendi.

Pandemi İzleme Bilim Kurulu’nun, 24 Aralık’ta yaptığı toplantıda elde edilen bilgiler ışığında, pandemi sürecinde gelinen durum ve yapılan çalışmaların değerlendirildiği, izleyen dönemde yapılacak çalışmaların görüşüldüğü kaydedilen açıklamada, kurulun, pandeminin halen devam etmekte olduğunu ve hastalıktan korunmanın en etkili yolunun aşı olduğunu bir kez daha vurguladığı belirtildi.

''Ülkemizde vaka sayılarındaki artış hızı azalmakla birlikte halen pandemik grip vakaları yaygın olarak görülmeye devam etmektedir. Bu sebeple aşılanmanın kişisel ve toplumsal korunma için artarak devam etmesi çok önemlidir'' vurgusu yapılan açıklamada, aşılamanın yoğun olarak uygulandığı ülkelerde salgın yayılım hızında azalmanın ortaya çıkmasının, aşılamanın hastalığın yayılım hızını azaltmadaki etkisini ortaya koyduğu bildirildi.

Halen pandemik grip sebebiyle hastanelerde yatan hastaların 130'unun takip ve tedavisinin yoğun bakım ünitelerinde devam ettiği belirtilerek, şu hususlara yer verildi:

''Pandemi aşısı dünyada 100 milyonun üzerinde uygulanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre aşının yan etkileri mevsimsel grip aşısıyla benzerdir. Ülkemizde de 2 milyon dozun üzerinde aşı uygulanmış ve ciddi yan etkiye rastlanmamıştır.

Vatandaşlarımızın aşı talepleri tüm sağlık kuruluşlarında karşılanmaktadır. Aşılama ile ilgili herhangi bir aksaklık meydana gelmemesi için gerekli hazırlıklar yapılmıştır. Vatandaşlarımızca tespit edilen bir aksaklık olduğu takdirde “ALO 184 SABİM” hattı aranabilir.''

Aşı uygulaması sonrasında hastalıktan koruyucu bağışıklığın oluşması ortalama 10-14 gün sürdüğü için aşı olanların kişisel korunma önlemlerine riayet etmeleri gerektiği ifade edilerek, aşının aile hekimlikleri, sağlık ocakları ve bütün hastanelerde ücretsiz olarak uygulandığı hatırlatıldı.