Rusya mahkemesi Arctic Sea korsanlarını tutukladı

sveç kıyılarında 28 Temmuz'da gizemli bir şekilde kaybolan, iki hafta aradan sonra korsanlar tarafından kaçırıldığı anlaşılan Rus Arctic Sea gemisi ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Rusya mahkemesi Arctic Sea korsanlarını tutukladı
 

Rusya ' da yayınlanan muhalif Novaya Gazeta yazarı Yuliya Latınina , geminin İran ' a silah taşıdığını ve İsrail istihbaratının yardımı ile korsanlar tarafından kaç ; ırıldığını iddia etti . Rus makamları iddiaları temelsiz ve absü ; rt olarak nitelerken , Moskova ' ya getirilen korsanların yargılanma sü ; reci tamamlandı .

Moskova Basmani bö ; lge mahkemesi 2 ' si Rusya vatandaşı olan 8 korsanın tutuklanmasına karar verdi . Rusya vatandaşı olan korsan Dmitri Bartenev mahkemenin kendilerini yargılama yetkisinin bulunmadığını , geminin Malta bandıralı olduğunu ve olayın İsveç ; kıyılarında meydana geldiğini savundu . Ancak mahkeme Bartenev ' in talebini reddetti . Korsanların avukatı da , mü ; vekkillerinin elinde silah bulunmadığını ve korsanlık yapmadıklarını savundu .

Rus gü ; venlik gü ; ç ; lerinin dü ; zenlediği operasyonla Batı Afrika kıyılarında Cape Verde ' de kontrol altına alınan Arctic Sea ' nin , 1 , 5 milyon dolar fidye karşılığında kaç ; ırıldığı iddiası da dile getirilmişti . Finlandiya ' dan aldığı kereste yü ; kü ; ile Cezayir ' e doğru hareket eden geminin yü ; kü ; ile ilgili soru işaretleri devam ediyor . Rus yetkililere gö ; re gemide 2 milyon Dolar değerinde kereste bulunuyordu .

Ancak geminin kurtarılması iç ; in harekete geç ; en hava ve deniz kuvvetlerinin yoğunluğu , doğrudan Rusya Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov ' un mü ; dahil olması tartışmalara neden oldu . Rusya kamuoyunda gemide gizemli bir yü ; k bulunduğu iddiaları dile getirildi . Gemide dö ; rt adet nü ; kleer başlık taşıyabilen X-55 fü ; zesi bulunduğu , bunların toplam değerinin de 2 milyon Dolar olduğu kaydedildi . Fü ; zelerin Cezayir ' den İran ' a gö ; nderilmesinin planlandığı iddia ediliyor .

( CİHAN )