sveç kıyılarında 28 Temmuz'da gizemli bir şekilde kaybolan, iki hafta aradan sonra korsanlar tarafından kaçırıldığı anlaşılan Rus Arctic Sea gemisi ile ilgili tartışmalar devam ediyor.
Rusya ' da yayınlanan muhalif Novaya Gazeta yazarı Yuliya Latınina , geminin İran ' a silah taşıdığını ve İsrail istihbaratının yardımı ile korsanlar tarafından kaç ; ırıldığını iddia etti . Rus makamları iddiaları temelsiz ve absü ; rt olarak nitelerken , Moskova ' ya getirilen korsanların yargılanma sü ; reci tamamlandı .
Moskova Basmani bö ; lge mahkemesi 2 ' si Rusya vatandaşı olan 8 korsanın tutuklanmasına karar verdi . Rusya vatandaşı olan korsan Dmitri Bartenev mahkemenin kendilerini yargılama yetkisinin bulunmadığını , geminin Malta bandıralı olduğunu ve olayın İsveç ; kıyılarında meydana geldiğini savundu . Ancak mahkeme Bartenev ' in talebini reddetti . Korsanların avukatı da , mü ; vekkillerinin elinde silah bulunmadığını ve korsanlık yapmadıklarını savundu .
Rus gü ; venlik gü ; ç ; lerinin dü ; zenlediği operasyonla Batı Afrika kıyılarında Cape Verde ' de kontrol altına alınan Arctic Sea ' nin , 1 , 5 milyon dolar fidye karşılığında kaç ; ırıldığı iddiası da dile getirilmişti . Finlandiya ' dan aldığı kereste yü ; kü ; ile Cezayir ' e doğru hareket eden geminin yü ; kü ; ile ilgili soru işaretleri devam ediyor . Rus yetkililere gö ; re gemide 2 milyon Dolar değerinde kereste bulunuyordu .
Ancak geminin kurtarılması iç ; in harekete geç ; en hava ve deniz kuvvetlerinin yoğunluğu , doğrudan Rusya Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov ' un mü ; dahil olması tartışmalara neden oldu . Rusya kamuoyunda gemide gizemli bir yü ; k bulunduğu iddiaları dile getirildi . Gemide dö ; rt adet nü ; kleer başlık taşıyabilen X-55 fü ; zesi bulunduğu , bunların toplam değerinin de 2 milyon Dolar olduğu kaydedildi . Fü ; zelerin Cezayir ' den İran ' a gö ; nderilmesinin planlandığı iddia ediliyor .
( CİHAN )