Gül: İşgalin sona ermesi gerektiğine inanıyoruz

Cumhurbaşkanı Gül: 'Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çok önemli. İşgal altındaki topraklar bir an önce boşaltılmalı.'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne çok önem veriyoruz ve işgal altındaki topraklarındaki işgalin bir an önce sona ermesi gerektiğine de çok inanıyoruz. Bunun için de artık zamanın geldiğine inanıyoruz'' dedi.

Türkiye'nin bölgesinde bir barış ve istikrar unsuru olmayı hedeflediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, bölgedeki ülkelerle yapıcı ilişkiler içinde bulunmaya yönelik yaklaşımı sayesinde Türkiye'nin, son 7 yılda komşularıyla sorunlarını çözüm yoluna koyduğunu, ilişkileri iyi noktaya getirdiğini dile getirdi.

Bölgedeki sorunların küresel sonuçları da olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın önemli olaylarının Türkiye'nin çevresinde meydana geldiğini, bütün büyük ülkelerin bu konularla yakından ilgilendiğini ifade etti.

Türkiye'nin bölgesinde izlediği yapıcı ve barışçı politikanın sadece bölgeye değil aynı zamanda küresel barışa da hizmet ettiğine inandığını kaydeden Gül, şöyle devam etti; ''Biz bu anlayışla hareket ederek ülkemizi doğrudan ya da dolaylı etkileyen tüm sorunların çözümüne aktif ve yapıcı şekilde katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Pasif iyi komşuluk ilişkisinden aktif dostluk ve işbirliği ilişkisine geçmeyi hedefliyoruz. Bunun bölge ve dünya barışına yaptığı katkı, doğulu ve batılı bütün dostlarımız tarafından da takdir edilmektedir.

Komşumuz Yunanistan ile devam eden diyalog süreci bu durumun çok müşahhas örneğidir. Keza, son dönemde hız kazanan komşumuz Ermenistan ile ilişkilerimizi normalleştirmeye yönelik gayretlerimiz iyi niyetimizi bütün dünyaya göstermektedir.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ihtilaf başta olmak üzere Güney Kafkasya'daki diğer ihtilafların da bölge ülkelerinin toprak bütünlüklerinin korunması temelinde kalıcı çözüme kavuşmasının zamanı gelmiştir. Özellikle Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne çok önem veriyoruz ve Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarındaki işgalin bir an önce sona ermesi gerektiğine de çok inanıyoruz. Bunun için de artık zamanın geldiğine inanıyoruz. Arzu ediyoruz ki, Karabağ sorunu diyalog yoluyla, konuşarak, diplomasiyle çözülür ve bu şekilde bütün Kafkaslar'da barış hakim olur. Ama bunun şüphesiz ki adımı da işgalin sona ermesiyle gerçekleşecektir.''