Töre gereği saçlarını kestirmeyecek

Mardinli 18 yaşındaki Zeynep Kaya, töre gereği 1 metre 32 santimetre uzayan saçlarını evlendirilinceye kadar kestirmeyecek.

Kaya ailesinin 8 çocuğundan en büyük kızları olduğu bildirilen Zeynep Kaya, ilköğretim okulunu bitirdikten sonra evine kapandı. İlköğretim okula başladığı 7 yaşından beri saçlarını kestirmeyen Kaya, "Ailem töre gereği evleninceye kadar saçlarımı kestirtmememi istedi. İlköğretim okulunu bitirdikten sonra benim rızamı da alarak okutmadı. Aslında okumak istiyordum. Ama 8 kardeşiz babam çiftçi ve işsizdi. Çok zor şartlar altında okuyacaktım. Bu nedenle zorunlu olarak vazgeçtim.

Töre gereği ailenin en büyük çocuğu olarak artık evleninceye kadar saçlarımı kestirmeyeceklerini bana söylediler. Kabul ettim ve 12 yıldır da saçlarımı hiç kestirmedim. 1 metre 32 santimetreye kadar uzayan saçlarımla köydeki insanların ilgisini kendime çekmeye başladım. Talihlilerim var. Ama ailem beni işsiz birine vermek istemiyor. Bu nedenle saçlarım da uzadıkça uzuyor. Talihlimi buluncaya kadar da bu gelenek sürecek" dedi.

Anne Ayşe Kaya da, töre gereği ailelerinin en büyük çocuğunun evlendirilinceye kadar saçlarının kestirilmediğini ve kesilmesi durumunda uğursuzluk olacağını öne sürerek, "Bizde bu yüzyıllardır süregelen bir gelenektir. Kızım Zeynep'e taliplisi çıkıncaya kadar da bu böyle devam edecektir" şeklinde konuştu.