İran-Irak savaşının sembol fotoğrafı

İran-Irak savaşının sembol ismi haline gelen 13 yaşındaki çocuk askerin resmi hala hafızalardaki yerini koruyor.

İran-Irak savaşının sembol fotoğrafı
Genç yaşında 1979 yılındaki İran İslam Devrimi'ne tanık olan SIPA PRESS foto muhabiri Alfred Yakubzade, ardından 8 yıl süren İran-Irak Savaşı'nda görev yaptı. Cephede birçok kez ölümden dönen, sıkıyönetim mahkemesinde yargılanan Yakubzade, yaşadıklarını anlattı.

TRT TÜRK'te 23 Ekim Cuma akşamı saat 22:50'de yayımlanacak olan "Ve zaman durdu" isimli programa konuşan Yakubzade ilginç bir hikayeyi yeniden gündeme getirdi.

İran İslam Devrimi'nin başlangıç günlerinde 18-19 yaşlarında bir genç olarak kendini protesto gösterilerinin ortasında bulan Alfred Yakubzade, yaşananlara tanıklık etmek amacıyla fotoğraf çekmeye başladı. Gösterilerin boyutu artıp, insanlar ölmeye başladığında, devrim yanlısı olmamasına rağmen İran'da kalıp, fotoğrafları ile yaşananlara tanık olmaya karar verdi.

İranlı öğrenciler Amerikan Büyükelçiliğini işgal etmişlerdi, ülkenin her yerinde çatışma ve gösteriler sürüyordu. Bir akşamüstü Tahran Havaalanı'nın vurulduğunu duydu. Irak İran'a saldırmış, Hürremşehr ve Abadan işgal edilmişti.

Savaşın başlamasından hemen sonra cepheye gitmeye karar veren Alfred Yakubzade'nin ilk durağı Abadan'dı.

Savaş sırasında 15 bin insanın bir anda hayatını kaybettiği operasyonları izledi. Ölmedikleri için utanç duyan insanlarla karşılaştı. Savaşın tam ortasında, cephede 13 yaşında bir çocuk gördü. Çocuk ağlıyordu. 70 yaşındaki babası ile birlikte savaşmaya gelmişti.

Birkaç gün sonra çocuğun şehit olduğunu öğrendi. Yakubzade'nin, 13 yaşında savaşan çocuğu çektiği 'O kare' ise savaşın sembolü haline geldi.

İŞTE O FOTOĞRAF :

İran-Irak savaşının sembol fotoğrafı

Paris'te yaşayan Alfred Yakubzade, 1982 yılında İran-Irak Savaşı fotoğrafları ile World Press Photo Onur Ödülü ve 1986'da Lübnan Savaşı fotoğrafları ile World Press Photo Birincilik Ödülü aldı. Ayrıca Savaşın Yüzleri, Söz Verilmiş Barış ve İran-Irak Savaşı olmak üzere 3 kitabı yayınlandı.