'Türkiye olmadan hiçbir şey yapılamaz'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu coğrafyada Türkiye'siz hiçbir plan yapılamayacağını, bunu Avrupa ülkelerinin de, deniz aşırı ülkelerin de anlayacağını söyledi.

Bakan Yıldırım gündemdeki açılım tartışmalarıyla ilgili olarak da, "Açılım yolları yapmakla başlar." dedi. Yıldırım, İstanbul ile İzmir'i birbirine bağlayacak olan otoyolun her iki taraftan aynı anda başlayacağını açıkladı.

Hilton Otel'de İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Deniz Ticaret Odası yönetim kurulu başkan ve üyeleriyle bir araya gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Göreve geldiklerinde Türkiye'de 6 bin kilometre bölünmüş yol bulunduğunu ifade eden Yıldırım, "6 yılda bu sayıyı 17 bin 100 kilometreye çıkardık. Bölünmüş yollar ülkeyi bölmüyor, bu yollar insanları birbirine bağlıyor, birleştiriyor" diye konuştu.

Yıldırım, "Açılım dediğimiz birlik, beraberlik, demokratikleşme, zenginleşmedir. Çağdaş uygarlık seviyesine gidiş yollardan geçiyor. Ne kadar yolunuz varsa, ne kadar üretiminiz varsa, ülkenize ne kadar refah getirmişseniz o kadar az sorununuz var demektir" şeklinde konuştu.

Anadolu topraklarında hiçbir zaman insanların etnik kökeninin, dininin sorgulanmadığını hatırlatan Yıldırım, "Tek hedefimiz vardı müreffeh bir ülke meydana getirmek. Cumhuriyet mücadelesini bunun için verdik, Çanakkale'de bunun için mücadele ettik. Bundan sonrada bu mücadeleyi ay-yıldızlı bayrağımızın gölgesinde yapmaya devam edeceğiz. Hiç kimse bu ülkenin 71 milyonunu böleceğini, parçalayacağını düşünmesin, aklının köşesinden geçirmesin, Böyle bir şeye kimsenin gücü yetmez. İyi niyetle, samimiyetle çıktığımız bu yolu kimsenin istismar etmesine izin vermeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerine de değinen Yıldırım, "Herkesle kavga edersek kiminle iş yapacağız? 10 yıl önce komşularımızla yaptığımız ticaret yüzde 2'nin altındaydı. Bugün toplam ticaretimizin yüzde 30'unu oluşturuyor. Türkiye gibi büyük bir medeniyeti olan bir ülke bir komşusuyla ilişkilerini düzeltmekten korkar mı? Böyle bir şey olur mu? Hedefimiz komşularımızla sıfır sorun. Suriye ile yaptığımız bu, Irak ile yaptığımız bu, İran'la aynı şekilde. Suriye ile yaptığımız stratejik işbirliği anlaşmasını Rusya ile yapacağız. Bu coğrafyada Türkiye olmadan program yapılamaz, plan yapılamaz. Avrupa bunu anlayacak, deniz aşırı ülkelerde bunu anlayacak." değerlendirmesinde bulundu.