TEKNOLOJİ / FELİX BAUMGARTNER UZAYDAN TARİHİ ATLAYIŞI GERÇEKLEŞTİRDİ

İşte Felix Baumgartner'ın kaskındaki kameradan tarihi atlayışın görüntüleri...

Felix Baumgartner’ın üç rekor birden kırdığı uzaydan atlayışının en zor ve tehlikeli kısmı atlayış noktasına balonla taşınması ve ‘serbest düşüş’ denen aşamanın ilk bölümüydü.

Felix’in uzay sınırından kendini bıraktığı an ile kontrollu bir serbest düşüşün başladığı ana kadar geçen iki dakikalık süre içinde çok büyük bir risk vardı.

Bu risklerin başında giysisinin bir arıza yapması geliyordu. Giysisi onu dış basınçtan, oksijen açlığından, soğuktan ve en önemlisi dış seslerden koruyordu.

Ancak ses hızını aştığı an oluşan şok dalgaları veya serbest düşüşün ilk aşamasındaki kontrolsüz düşüşte burgular yapmaya başlaması, üzerine binen aşırı yer çekimi kuvveti yüzünden bilincini kaybetmesine ve elbisesine rağmen ölmesine neden olabilirdi.

Eski rekortmen olan ve telsizle onla konuşan Baumgartner’ın hocası Joe Kittinger, rekor kırdığı atlayışta bilincini yitirmiş, paraşütü ancak otomatik olarak açılmış ve bu sayede hayatta kalmıştı.

Felix, atlayışını başarıyla tamamladıktan sonra ‘O dönüş çok feciydi ve nasıl kontrol edeceğimi de bilemiyordum. Nihayet kontrol altına almayı başardım ve ses hızını aştım. Cidden başımın belada olduğunu düşündüğüm anlar oldu” dedi.

Peki Felix, niye atladı, ne kazandı? Felix Baumgartner’ın sağlık danışmanı Dr. Jonathan Clark’ın eşi Laurel, 1 Şubat 2003’te dünyaya girişi sırasında parçalanan Columbia uzay mekiğinde ölmüştü.

Dr. Clark o günden beri hayatını astronotların yerden çok yüksekte meydana gelen kazalarda hayatlarını kurtarmaları için yollar aramaya adamıştı. İşte Felix’in bu atlayışı, hem astronot elbisesi hem de dünya atmosferinin sınırında yaşananlar konusunda insanlığa çok şey öğretecek.