Yemlenme alanı bulan kuşlar göç etmedi - IĞDIR

- Göç etmeyen leylekler - Sazlıklardaki kuşlar - Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu'nun konuşması - DetaylarYemlenme alanı bulan kuşlar göç etmedi - Ağrı Dağı Milli Parkı'nda yaşayan ve her yıl sıcak ülkelere giden kuşlar, havanın önceki yıllara göre sıcak seyretmesi sebebiyle göç etmedi - Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Türkoğlu: - "Bu yıl havaların kış denilmeyecek kadar sıcak seyretmesi kuşların beslenmesini kolaylaştırdı. Tabiat bu yıl kuşların hizmetinde, bu nedenle birçok göçmen kuş göç etmedi" - "Bu yıl leylek, gri ve beyaz balıkçıl kuşlar başta olmak üzere 72 kuş türü hiç göç etmeden yemlenme alanı buldukları için burada kaldı"IĞDIR (AA) - BÜLENT MAVZER - Doğu Anadolu'nun Çukurovası Iğdır 'daki Ağrı Dağı Milli Parkı'nda yaşayan ve her yıl kış döneminde sıcak ülkelere göç eden kuşlar, havanın önceki yıllara göre sıcak seyretmesi sebebiyle göç etmedi.İran, Nahçıvan ve Ermenistan'ın sınır komşusu Iğdır 'da, Ağrı Dağı'nın eteklerinde bulunan ve ülkenin en büyük milli parklarından olan Ağrı Dağı Milli Parkı, ev sahipliği yaptığı göçmen kuş türlerini kış mevsimi gelmesine rağmen halen ağırlıyor.Konumu itibarıyla göç yolunda bulunmasından dolayı yıl içerisinde birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Ağrı Dağı Milli Parkı'nda, mevsim normallerinin aksine etkili olan sıcak hava nedeniyle adeta sonbahar mevsimi yaşanıyor.Barındırdığı yaban hayatı zenginliğiyle misafirlerine birçok besin kaynağı sunan milli parkta barınan kuşlar, birbirinden zengin kaynaklarla beslenerek, başta Afrika kıtasındaki ülkeler olmak üzere güney ülkelerine göç etmek yerine Iğdır 'da konaklamayı tercih ediyor. Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağrı Dağı Milli Parkı ve bu park içindeki Karasu sazlığının bölgenin ve yurdun önemli bir sulak alanı olduğunu söyledi.

Milli parktaki sulak alanların Ağrı Dağı buzullarından eriyen kar suları ve çeşitli kaynaklardan beslendiğini anlatan Türkoğlu, "Buradaki sazlıklar kuşlar için doğal ve önemli barınak olanağını sağlamaktadır. Bu yıl havaların kış denilmeyecek kadar sıcak seyretmesi kuşların beslenmesini kolaylaştırdı. Tabiat bu yıl kuşların hizmetinde, bu nedenle birçok göçmen kuş, göç etmedi." dedi.
- 72 göçmen kuş türü Iğdır 'da konaklıyorTürkoğlu, Karasu sazlığında yetişen birçok bitki türü ve canlıların kuşlar için yem olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bu yıl buraya kar yağmadı ve sular donmadı, bu da kuşların beslenmesini kolaylaştırdı. Bu yıl leylek, gri ve beyaz balıkçıl kuşlar başta olmak üzere 72 kuş türü hiç göç etmeden yemlenme alanı buldukları için burada kaldı. Kuşlar için beslenmede sıkıntı yoksa, mevsim de yaşamını sürdüreceği derecelerde seyrediyorsa göç etmesine sebep kalmaz. Bu yıl da mevsimin iyi seyretmesi kuşlara bu imkanı sağladı." - Fotoğrafçılar, kuşların göç etmemesinden memnunFotoğraf sanatçısı İdris Demirel ise milli parkın birbirinden güzel görsellere ev sahipliği yaptığını aktararak, "Bu milli park, yaz ve bahar aylarında çok hareketli oluyor, birçok farklı alandan gelen fotoğrafçılar burada çok güzel çalışmalar yapıyor. Şu anda milli parkta kar yok, adeta sonbahar yaşanıyor. Buraya açıklarda avlanan kuşları fotoğraflamak amacıyla geliyoruz." dedi.
Demirel, kuşların göç etmemesinden memnun olduğunu ifade ederek, "Burası her mevsim çok güzel ama kar yağmayıp kuş türleri de terk etmeyince adeta bizim için bayram oluyor. Herkesin bu güzellikleri görmesini öneriyorum." diye konuştu.

Konaklı Muhabir Kış Mevsimi Sonbahar Göçmen Kuş 

26 Ocak 2018 Cuma günü yayınlandı