UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesindeki Selimiye İçin Zincir Oluşturuldu

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren Edirne'deki Selimiye Cami'nin korunması ve değerinin farkına varılması için insan zinciri oluşturuldu.
Mimar Sinan Ertuğrul Tanrıkulu Namık Kemal Gökhan Sözer Milletvekili 


Edirne Kent Konseyi tarafından 'Selimiye Camii ve Külliyesine, Mirasımıza, kentimize, Sahip Çıkıyoruz' adıyla bir etkinlik düzenlendi. Program, Mimar Sinan heykeline çelenk konulması ve basın açıklamasıyla başladı. Daha sonra Selimiye Meydanı'na geçildi.
Burada programa Edirne Valisi Gökhan Sözer, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, iktidar ve muhalefet partilerin il başkanları, sivil toplum kuruluşların temsilcileri ve yüzlerce vatandaşın katılımıyla başladı. Sahneye Mimar Sinan'ı canlandıran bir sunum yapıldı. Sunucu kendisi ve Selimiye hakkında bilgiler vererek anıt eserin korunması için tavsiyelerde bulundu. Daha sonra katılımcılar el ele tutuşarak Selimiye'nin korunması ve Osmanlı döneminin en önemli mimari yapısına dikkat çekilmesi için ortak bir mesaj verdi.

Edirne Kent Konseyi Başkanı Özer Demir, tarihi kent Edirne'nin ilk farkındalık etkinliğini gerçekleştirdiklerini söyledi. Bundan sonra her yıl 9 Nisan günü Selimiye'nin gölgesinde tüm Edirne halkıyla buluşmayı hedeflediklerini anlatan Demir, ' Böyle bir eser için bu kadar katılım bekliyordum. Dün çok şiddetli yağmur yağdı. Onun da olumsuz etkisine rağmen katılım başlangıç için iyi. Önümüzdeki yıllarda kalabalığın Selimiye Meydanı'nı aşacağını düşünüyorum. Amacımız tarihi kent Edirne'nin tüm kentler tarafından farkına varılması. ' dedi.

Selimiye'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesinde büyük emeği bulunan dönemin Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Namık Kemal Döleneken ise Selimiye'nin çok büyük bir bilginin, insan dehasının ürünü olduğunu belirtti. Görevde olduğu dönemde Selimiye'nin Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi için alan başkanı olarak ekibiyle birlikte çok ciddi bir çalışma yaptıklarını anlatan Döleneken, bu bilgi, emek ve dehaya herkesin katkı sağlaması gerektiğini anlattı. Program, katılımcılara Deva-i Misk dağıtımıyla sona erdi.

9 Nisan 2012 Pazartesi günü yayınlandı