Umay ve Midas doğal hayatlarına kavuştu

Yavru geyiklerin araçtan inmelerinden detaylar
Geyik Yavrusu Katarakt Ameliyatı Karahisar Katarakt Ameliyat 

-Yavru geyiklerden detaylar
-AKUREM Müdürü Doç. Dr. Emine Hesna Kandır ile röportaj
-Yavru geyiklerin beslenmesinden detaylar
-Genel detaylar

( ESKİŞEHİR - ÖZEL)- Çobanlar tarafından yaralı bulunan geyikler tedavilerinin ardından sağlıklarına kavuşunca doğal yaşam alanlarına bırakıldı- 5 Aylık olan Umay isimli yavru geyiğin gözlerindeki katarakt problemi ameliyatla giderildi ESKİŞEHİR

- Midas ve Umay isimli iki yavru geyik, tedavi gördükleri Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden (AKUREM) Eskişehir Çatacık Kızıl Geyik Gen İstasyonu’na getirilerek doğal yaşam alanlarına bırakıldı. Yavru geyikler, Afyonkarahisar’ın dağlık alanlarında çobanlar tarafından bulunarak Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü Afyonkarahisar Şubesi'ne teslim edildi. Milli Parklar görevlilerince AKUREM yetkililerine teslim edilen geyikler tedavi altına alınırken, Umay isimli geyik, gözlerinde katarakt tespit edilmesi sonucunda ameliyata alındı. Umay'ın, dünyadaki ilk katarakt ameliyatı olan geyik olma özelliğini taşıdığı belirtildi. Tedavi ve bakım süreçleri biten yavru geyikler AKUREM ve Eskişehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ortaklığında Çatacık Kızıl Geyik Gen İstasyonu’na getirildi.
Geyiklerin bakım sürecinin takipçisi olan AKUREM Müdürü Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, her iki geyiğin hayatlarını Çatacık Kızıl Geyik Gen İstasyonu’nda devam ettireceklerini söyledi.

Kandır, “Bugün Eskişehir Çatacık Kızıl Geyik Gen İstasyonu’na 5 ve 6 aylık iki tane kızıl geyik yavrumuzu getirdik. Afyonkarahisar kırsalında birisi Sultandağ tarafında diğeri de Akdağ tarafında çobanlar tarafından bulundu ve Milli Parklar’a haber verildi.
Milli Parklar da bize getirdi. Merkezimiz de her iki geyik yavrusunu önceleri biberonla büyüttük. Sonra gerekli olan beslenme programlarını uyguladık. Şu an her ikisi de artık doğaya dönmeye hazır hale geldiler. Tabi el ile büyüdükleri için, elden beslendikleri için insana çok alışıklar. O nedenle doğal ortama salamıyoruz. Diğer geyiklerle beraber burada yaşamlarına devam edecekler. Geyiklerimizden erkek olanı Midas 6 aylık, dişi olan Umay ise 5 aylık. Umay’ın doğuştan gözlerinden katarakt problemi vardı. Bu katarakttan dolayı iki gözünden de operasyon geçirdi. Şu an hayatını devam ettirecek kadar gözleri görür hale geldi. Bundan sonra da her iki kızıl geyik yavrumuz hayatlarını Çatacık Kızıl Geyik Gen İstasyonu’nda geçirecekler” dedi.
(ÇAĞ-Y)
18 Aralık 2017 Pazartesi günü yayınlandı