Türkiye'de Aşure Günü Etkinlikleri

Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, vatandaşlara aşure dağıttı.
Ticaret ve Sanayi Odası Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Milli Eğitim Müdürü Diyarbakır Valiliği Mustafa Cahit Kıraç 

Kapalı Çarşı ve Hanlar Birliği Platformu'nun düzenlediği aşure ikramına Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya ile çok sayıda vatandaş katıldı. Kazanın başına geçip vatandaşa aşure dağıtan Karaloğlu,muharrem ayının İslam ve insanlık tarihinde çok önemli olayların yaşandığı bir ay olduğunu söyledi. Karaloğlu, ' Kerbela'da yaşanan bu olaylar, aslında bizi biz yapan, bizi kardeş yapan, bizi ortak değerler etrafında toplayan olaylardır. Bugün Türkiye ' de Alevi ' si, Sünni ' si ile herkes ehlibeyti seviyor. Hazreti Ali ve Hazreti Hüseyin'e karşı duyduğumuz muhabbet ve sevgide hiç bir farkımız yoktur. Bunlar bizim ortak değerlerimiz ' dedi.
Karaloğlu, Bursa'da çarşı ve tarihi hanlar bölgesinin dünyanın en büyük AVM'si olduğuna dikkat çekerek, ' Metrekare ve ticari alan olarak dünyada yekpare bu kadar büyük bir AVM yok. 800 bin metrekarelik ticari bir alandan bahsediyorum. Dükkanların gece de açılması lazım. Saat 20.00'de çarşı kapanmasın. En azından gece 24.00'e kadar açık kalsın. Bu teklifimize esnafımız da olumlu tepki verdi. Çarşının meselelerini halletmek benim görevimdir ' diye konuştu.
Bu arada, Osmangazi Belediyesi de Osmangazi metro istasyonu önünde halka aşere dağıttı. Kazanların başına geçerek vatandaşlara aşure ikram eden Osmangazi Belediye başkanı Mustafa Dündar, muharrem ayının dostluk ve kardeşlik duygularının pekiştiği bir ay olduğunu ifade etti.

- SİVEREK ' TE AŞURE GÜNÜ ETKİNLİĞİ

ŞANLIURFA - Şanlıurfa ' nın Siverek ilçesinde Siverek Belediyesi Kültür Sosyal İşleri Müdürlüğü tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Siverek Belediyesi aşure günü etkinliği bu yıl ilçenin Kanlıkuyu Meydanı ' nda yapıldı.
Aşure etkinliğine; Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak, 107 Topçu Alay Komutanı Kurmay Albay Numan Yediyıldız, Siverek İlçe Jandarma Komutanı Erdoğan Akdeniz, Siverek ilçe Milli Eğitim Müdürü Suat Yapıcı, kurum amirlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Kültür Sosyal İşler Müdürü Cerrah Özekinci, “Belediye Başkanımız Ali Murat Bucak ' ın talimatı ile her yıl yaptığımız geleneksel aşure günü etkinliğinde vatandaşlarımıza ve çarşı esnafına aşure ikram ediyoruz. Kanlıkuyu Meydanı ' nda yapılan aşure günü etkinliğimize gelen vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

DİYARBAKIR - Diyarbakır ' da, Muharrem ayı dolayısıyla Ulu Cami önünde vatandaşlara aşure dağıtıldı.
Sur ilçesinde bulunan Ulu Cami önünde, öğle namazının ardından, Diyarbakır Valiliği, İl Müftülüğü Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından organize edilen etkinlikle hazırlanan aşureler vatandaşlara dağıtıldı. Vali Mustafa Cahit Kıraç ile AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Mine Lök Beyaz ve Oya Eronat ' ın dağıttığı aşurelerden almak isteyen vatandaşlar birbirleri ile yarıştı. Aşure dağıtımının ardından konuşan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, mübarek Muharrem ayını idrak etmeleri dolayısıyla Diyarbakır olarak aşure günü tertiplediklerini söyledi. Vali kıraç, İl Müftülüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile birlikte Diyarbakır halkıyla bu günün acısını paylaşmak ve ilerideki günlere ışık tutmak, birlik beraberlik ve kardeşliklerini pekiştirmek için bugünü tertiplediklerini kaydetti. Vali Kıraç, ' Biliyorsunuz Muharrem ayının en önemli özelliklerinden biri 10 büyük peygamberin mucizelerinin oluştuğu gün aynı zamanda Kerbela ' da Hz. Hüseyin ve yakınlarının ve binlerce şehidin verildiği bir gün bugün şunu gösteriyor ki, zalim zulmü ile abat olamıyor. Bizim dinimiz sevgi dini kardeşlik dini barış dini insanlar iman etmedikçe cennete giremezler. Birbirlerini sevmedikçe de iman etmiş olamazlar. Aşureleri kardeşlerimiz ile paylaştık, duygu paylaşımında bulunduk kardeşlik paylaşımında bulunduk inşallah bu zalimler artık yaptıkları ile kötülükleri ile anılırlar dünya bir barış kardeşlik noktasına doğru gider. Etrafımıza da bakıyoruz her taraf kan gölü. Ben buradan bütün insanlığa, başta kendi şehrimiz olmak üzere biraz merhamete, sevgiye kardeşliğe herkes biraz daha dikkatli olmaya davet ediyorum ' dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN DİYARBAKIR ZİYARETİ
Başbakan Erdoğan ' ın Diyarbakır ' a yapacağı ziyaretle ilgili de açıklamalarda bulunan Vali Kıraç, “Hazırlıklarımızı yaptık sayın Başbakanımız teşrif ediyorlar, Cumartesi-Pazar ilimizde olacaklar. İlimizde kamu kuruluşlarının devlet kaynaklı yapmış olduğu binin üzerindeki tesisin açılışını hep beraber kantar kavşağında yapacağız. Sonra bir toplu bir nikahımız var, sayın Başbakanımız oraya da teşrif edecekler. İki ilçe seyahati var. Diyarbakırlılar ile beraber iyi bir şekilde ağırlamak Diyarbakır ' ın gülen yüzünü insan portresini ve sevgi dolu bu kültür şehrini iyi bir şekilde sayın başbakanımıza ve diğer misafirlerimize sunmak için büyük bir gayret içerisindeyiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından etkinlik son erdi.

KÜTAHYA BELEDİYESİ HALKA AŞURE DAĞITTI

KÜTAHYA - Kütahya Belediyesi, 10 bin kişiye aşure dağıttı. Zafer Meydanı'nda gerçekleştirilen aşure dağıtımında konuşan Belediye Başkanı Mustafa İça, muharrem ayında her yıl aşure dağıttıklarını söyledi.
Muharrem ayının çok önemli hadiselerin ortaya çıktığı mübarek bir ay olduğunu ifade eden Başkan İça, ' Bu aya halk arasında aşure ayı da denilmektedir. Nuh tufanından sonra kalan yiyecek maddeleri karıştırılarak aşure denilen tatlı yapılmıştır. Felaketten kurtuluşlarını aşureyle kutlamışlardır ' dedi.
Başkan İça, birlik, beraberlik, kardeşliğin tesisi için Aşure Günü'nün bir vesile olduğunu dile getirerek, ' Bu ay içinde ortaya çıkan tarihi hadiselerden de ibret almalıyız, birbirimizi hoşgörü içinde kucaklamalıyız ' diye konuştu.
Başkan İça, konuşmasının ardından aşura kazanın başına geçerek, plastik tabaklara koyduğu aşureyi protokol mensuplarına takdim etti.
Belediye Aşevi'nde pişirilen kazanlar dolusu aşure, belediye görevlileri tarafından vatandaşlara dağıtıldı. Pişirilen aşurenin gün boyu vatandaşlara dağıtıldı.
Aşure dağıtım törenine, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, AK Parti Kütahya İl Başkanı Kamil Saraçoğlu, çok sayıda mahalle muhtarı ve belediye daire müdürleri katıldı.

- İMAM HATİPLİLER 8 KAZAN DOLUSU AŞURE YAPIP DAĞITTI

KÜTAHYA - Kütahya ' nın Simav ilçesinde faaliyet gösteren Anadolu İmam Hatip lisesinde, Muharrem Ayı kapsamında “Aşure Günü” düzenlendi.
Okul Aile Birliği ve hayırsever vatandaşların katkılarıyla düzenlenen “Aşure Günü” yoğun ilgi yüzünden şenliğe dönüştü. Okul müdürleriyle velilerin katıldığı aşure gününde davetliler öğrenciler tarafından dağıtılan bol kepçe aşure ile kendilerine ziyafet çekti.
Okul Müdürü Mehmet Güre, Muharrem Ayı ' nın önemine dikkat çekerek, “Bu tür etkinlikler, bizleri birlik ve beraberliğe yönlendiriyor. Muharrem Ayı ve buna bağlı olarak düzenlemiş olduğumuz Aşure Günü de çok anlamlı bir etkinlik” dedi.
Okul bahçesinde pişirilen 8 kazan dolusu aşure davetlilerin yanı sıra okulun bulunduğu 101 Evler Mahallesinin yanı sıra yoldan gelip geçen vatandaşlara bol kepçe ikram edildi.

HABER : DURSUN MURAT AYDIN
KAMERA : DURSUN MURAT AYDIN
ERZURUM (İHA) - Erzurum Oltu Ak Parti ilçe teşkilatı ve gençlik kollarının Muharrem ayı nedeni ile aşure yaparak Oltu kalesi dibinde halk pazarı girşinde stant kurarak pazara giden vatandaşlara aşure ikram ettiler.
Ak Parti İlçe Başkanı Fuat Demir, yönetim kurulu ve gençlik kollarının hazır bulunduğu aşure dağıtımından vatandaşlar yapılan çalışmadan son derece memnun kaldılar İlçede Okullarda da aşure dağıtacağını belirten Başkan Demir 5 bin kişilik aşure yaptıklarını söyledi.
Ak Parti Oltu ilçe başkanı Demir yaptığı açıklamada, Muharrem ayının tüm İslam alemine hayırlara vesile olmasını dileyerek “Bu ayın Müslümanlar üzerinde üç önemli unsuruyla bilinmektedir. Bu nedenle bizde birlik beraberlik adına teşkilat olarak böyle bir program tertipledik inşallah bu süreçte birlik beraberliğimiz daim kılacak çünkü muharrem ayında 10 peygamberimizin bolluk ve bereketi olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı böyle bir program düzenledik. Teşkilatımıza ve ilçemizde birlik beraberlik adına bir simge olur.” dedi.
Ak Parti Oltu ilçesi gençlik kolları başkanı Emrah Ceylan ise açıklamasında, “Öncelikle hicri yılbaşımızın tüm İslam alemine hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum bizlerde ilçe teşkilatımız ve gençlik kolları olarak bir aşure organizasyonu düzenledik Çarşamba gününü özellikle şetçik çünkü Çarşamba günleri Otlu çok kalabalık oluyor halk pazarından dolayı köylerden gelen vatandaşlarımız Otlunun nüfusunu ikiye katlıyor yaptığımız aşuren daha çok insanı ulaşa bilmesi için özelikle bu günü seçtik inşallah Muharrem ayımız daha güzel şeylere vesile olur birlik ve beraberlik açısından önem arz etmektedir” diye konuştu.
Ak Parti İlçe başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ilk aşureyi tadarak vatandaşlara elleriyle ikram ettiler.

14 Kasım 2013 Perşembe günü yayınlandı