Türkçe kitaplar Kırgız okurlarla buluşuyor - BİŞKEK

- Kütüphane binası dış planı - Kitaplardan detaylar - Okuyuculardan detaylar - Milli Kütüphane Başkanı Prof. Dr. Jıldız Bakaşova ile röportaj - Kırgızistan Milli Kütüphane Başkanı Prof. Dr. Bakaşova: - "Kırgızistan ile Türkiye arasındaki kültürel iş birliğine katkı sağlamayı amaçlıyoruz" - "Türkçe Eserler Bölümü'nde 1574 kitap var" - "Kırgız okuyucuların Türk dünyasına ilgisi artıyor"BİŞKEK (AA) - NEZİR ALİYEV - Kırgızistan'da Kırgız ve Rus eserlerinden sonra en çok Türkçe eserler ilgi görüyor.Kırgızistan Milli Kütüphanesi'nde 12 yıl önce Türkiye'nin katkılarıyla oluşturulan Türkçe Eserler Bölümü'nde başta Türkiye Cumhuriyeti tarihi, Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı ve eserleri olmak üzere çok sayıda Türk dili kılavuzları, bilimsel eserler, şiir, deneme, roman ve öyküler yer alıyor.Yeni çıkan kitapların yanı sıra Orta Asya'da Türkçe yayınlanan gazetelerin de yer aldığı bölümde Türk dünyası ülkelerindeki dil, kültür ve medeniyet hazinesine ilişkin çeviri kitap, dergi ve belgeler de okuyucularla buluşuyor.Okurlar, kapalı kitap okuma salonlarına sahip kütüphaneden 3 gün için ödünç kitap alabiliyor. - "Türkçe Eserler Bölümü, Kırgızistan ile Türkiye arasında köprü oluşturuyor"Milli Kütüphane Başkanı Prof. Dr. Jıldız Bakaşova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgızistan ile Türkiye arasındaki kültürel iş birliğine katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.
Türkçe Eserler Bölümü'nde 1574 kitabın bulunduğuna işaret eden Bakaşova, kütüphane bünyesindeki 14 bölümden biri olan Türkçe Eserler Bölümü'ndeki yayınların, Türk diline, tarihine ve kültürüne ilgi duyan veya öğrenen herkesin kullanımına açık olduğunu söyledi.

Bakaşova, "Türkçe Eserler Bölümü, her şeyden önce Kırgızistan ile Türkiye arasında köprü oluşturuyor. Türkçe Eserler Bölümü'ne yer alan Türk dünyası ile ilgili eserlere Kırgız okuyucuların ilgisi artıyor." dedi.
Türk dünyasındaki gelişmeleri Türkçe Eserler Bölümü aracılığıyla okuyucularına aktardıklarını kaydeden Bakaşova, "Türk Dünyası, dünya siyasetinde önemli rol oynamaya başladı.
Türk dünyası ile ilgili kitaplar, okuyucuların ilgi alanına girdi. Bu nedenle bu yıl kütüphaneye daha çok Türkçe yayını kazandırmayı planlıyoruz. Yine burada Türkçe öğretilmesi için de çaba harcayacağız." ifadelerini kullandı.Kırgız edebiyatının önemli isimlerinden şair ve oyun yazarı Alıkul Osmonov'un adını taşıyan Milli Kütüphane'de 90 dilde 6 milyon eser bulunuyor. Kütüphane, yılda 600 bine yakın okuyucuya hizmet sağlıyor ve bir milyon eseri abonelerine ödünç veriyor.
Edebiyat Kitap Okuma Kütüphane Lyon Muhabir 

22 Şubat 2018 Perşembe günü yayınlandı