Truva’nın Taşlarıyla Yapılan Cami, Kaderine Terk Edildi

Çanakkale ' nin merkeze bağlı Tevfikiye köyünde, Truva antik kentinin yanı başında bulunan ve yapımında Truva ören yerinden getirilen taşların kullanıldığı tarihi cami, kaderine terk edildi. Eski caminin, alkoliklerin mekanı halinde geldiğini söyleyen köylüler de, duruma tepki gösterdi.
Truva Mehmet Er 


Dünyaca ünlü Truva antik kentini de sınırları içerisinde bulunduran Tevfikiye köyündeki 140 yıllık cami, kaderine terk edildi. Yapımında, hemen yanındaki Truva ören yerinden getirilen taşların kullanıldığı öne sürülen, 1870 yapımlı cami, bakımsızlıktan yıkılma aşamasına geldi. Köye yeni bir cami yaptırdıklarını, tarihi binanın artık kullanılmadığını söyleyen Köy muhtarı Mehmet Er, kötü bir görünüm oluşturan camiyle ilgili hiçbir işlem yapamadıklarından şikayet etti.

Truva ören yerine hergün yüzlerce yerli ve yabancı turistin geldiğini, ancak karşılaşılan bu manzaranın hiç güzel olmadığını söyleyen Er, “Bu cami tescilli olduğu için, ne yapabiliyoruz ne de yıkabiliyoruz. Bütün dünyanın tanıdığı bir yerleşim yerine yakışmıyor” dedi.

Caminin 1870 ' li yıllarda yapıldığını hatırlatan muhtar Er, “Burası 140 yıllık bir cami. Biz yeni bir cami yaptık. Burası uzun zamandan beri bu şekilde duruyor. Kullanılmadığı için sağı solu dökülüyor. Tescilli bir bina olduğu için ne yapabiliyoruz ne de yıkabiliyoruz. Anıtlar kuruluna ve Vakıflar Müdürlüğüne yazdık. Sadece telefonla arayıp sordular. ' Bu camiye 3 bin lira - 5 bin lira yeter mi? ' diye sordular. Geçen sene KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetim Büroları) kurumuna yazdım. Oradan da 1 sene sonra yazı geldi. Dediler ki, ' Böyle bir elemanımız yok ' Kurum niye kurulur? Yol göstermek için. Yapamıyorsan tescil etmezsin. Buraya yakışıyor mu? Burası Truva. Binlerce insan geliyor” dedi.

Çatısı kısmen çöken, duvarları çatlayan tarihi bina, şimdi alkoliklere ev sahipliği yapıyor. Bu durum, köylülerin de tepkisine neden oluyor. Köy sakinleri, “Buraya gelip içki içiyorlar. Şişelerini sağa sola atıyorlar. Burası yıkılmak üzere. Birisinin üzerine de yıkılabilir. Burayı onarsınlar, ya da tamamen yıksınlar” diye konuştu.
14 Nisan 2013 Pazar günü yayınlandı