Tarih Öğretmeni Gökhan Örs Barış Süreci İçin Türkü Besteledi

İzmirli tarih öğretmeni Gökhan Örs, barış sürecine destek için türkü besteledi. Türküsünde Türk ve Kürtlerin kardeş olduğunu ve oynanan oyunların bozulması gerektiğini anlatan Örs, kimsenin birbirinden bir farkı olmadığını acıların bile aynı olduğunu dizelerinde dile getirdi.
Edip Akbayram Ahmet Adnan Saygun Öğretmen Öğrenciler 


İzmir ' de doğup büyüyen ve yine kendi memleketinde Karşıyaka ' da Ahmet Adnan Saygun Lisesi ' nde 9 yıldır tarih öğretmeni olan Gökhan Örs, Artık acıların son bulması ve gönüllerin neşe bulmasını isteyerek, barış sürecine hitaben türkü besteleyip seslendirdi. Türküsü ile hem Türklere hem de Kürtlere mesajlar vererek barışa destek veren Örs, bestelediği dizelerin ilham kaynağını şöyle anlattı: “Balkona çıkmıştım bir gece gökyüzüne baktığımda, iki tane yıldız düşmüştü arka arkaya. O yıldızların düşmesi çocukların ölmesiyle eşit hale geldi bana. Ve gönül kırgınlığını da içine katınca içeri geçtim ağlaya ağlaya bu türküyü yazdım. Herkes derin uykulardadır, yıldızlar bana göz kırpıyor derken, iki taraftan da ölen çocukların, gençlerin dağlarda birbirlerine pusu kurduklarını, birbirlerini görmediklerini ama iki tarafında gök yüzünde benim gördüğüm gibi uçuşan yıldızları görebildiğini düşünmüştüm. O yıldızları iki tarafta bir an görmüştür belki ama biraz sonra birbirlerini öldürmüşlerdir. Ve iki tarafında ardında bıraktığı birileri olmuştur beklide. İşte o ardında kalanları onların hepsinin acılarını hissettim ben o akşam. Kendi bireysel sızılarımdan öte topyekün dağlanan acıları hissettim o gece. Göz göre göre bir ölüm var ve gencecik insanlar bunlar.”

“ İKİ TARAFA AİT ÇOCUYKLAR ÖĞRENCİM OLDU”

Her şeyden öte bir insan olarak gençlerin ölmesinin kendisini üzdüğünü söyleyen Örs, iki taftan gençlerinde öğretim hayatı boyunca öğrencisi olduğunu söyledi. Ülkesini seven bir öğretmen olduğunu dile getiren Örs şunları söyledi: “Dünyanın olduğu kadar yaşadığımız ülkenin de bir parçasıyız. Var olan her şey iyi ya da kötü etkiliyordu hepimizi. Ben ülkesini seven bir öğretmen, bir vatandaş olarak, bir insan olarak her şeyden öte gençlerin ölmesine hep karşı çıktım. Benim öğretmenlik hayatımda iki tarafa ait çocuklarda benim öğrencim oldu. Ben iki tarafa da üzüldüm. İki taraftan da ölüm haberleri geldiğinde üzülmüştüm doğal olarak. Gönül olarak da kırgınlık yaşadım bir dönemde” dedi.

Asıl olanın yaşam olduğunu, dilin, dinin, ırkın, tenrenginin insan olmanın ötesine geçemeyeceğini savunan Örs, şunları söyledi: “Asıl olan yaşam değil midir bu hayatta. İnsanların dilinin, dinin, ırkının teninin ne olduğundan öte insan olmanın ne olduğu daha önemli değimlidir. Yani politika, siyaset, sanat neyse hepsi yaşam adınadır. Yaşamı var etmektedir.”

“2 BESTEMİ EDİP AKBAYRAM KULLANDI”

Çocukluğundan beri gitarını elinden düşürmeyen ve amatör olarak beste yapıp seslendiren Gökhan Öğretmen ' in yüzlerce bestesi bulunuyor. Kendisinden bestelerinin isteğini söyleyen Örs, Edip Akbayram ' ın 2012 yılında çıkan albümü için 2 şarkı verdiğini kaydetti. Öncelikli derdinin kendi türkülerini ve şarkılarını kendi seslendirmek olduğunu ifade eden Örs, “Bestelerimi istiyorlar. Ama benim öncelikli derdim kendi şarkılarımı söyleyebilmek. Kıyıda köşede kalmış bir öğretmenin çok sayıda bestesi olsa da fazla yüzümüze bakan olmadı. Söylemekse söylerim, yazmaksa yazarım bu anlamda bir sürü beste var zaten elimde. Barış türküsü gibi daha onlarca yüzlerce şarkı var elimde. Asıl olan hayattır bu şarkılar hayata miras kalsın. Kimse ölmesin artık” diye yakındı.

ÖĞRENCİLERDEN DESTEK

Gökhan öğretmenin bestelerini ve özellikle barış türküsünü öğrencileri de destekliyor. Gökhan öğretmen türküsünü seslendirdiği esnada duygulu anlar yaşayan liseli genç öğrenciler, Gökhan öğretmenin Barış Türküsü ' nü söylemesinin ardından sınıfı baştan aşağı çiçeklerle donattı. Öğrenciler, Gökhan öğretmenin sadece tarih öğretmeni olmadığını, sanatla, hayata dair her şeyi kendilerine öğrettiklerini söylediler.
25 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı