Sokaklardan topladığı ağaç parçalarına hayat veriyor - ŞANLIURFA

- Ahşap ustası Murat Yöntem'in sokaklarda topladığı odun ve ağaç parçaları - Yöntem'in odun parçaların kontrol etmesi - Yöntem'in çalışmasından detay - Atık odunlardan yapılmış eserler - Ahşap ustası Murat Yöntem ile röportaj - Şanlıurfa 'da yaşayan ahşap ustası Murat Yöntem, park ve bahçeler ile sokaklardan topladığı atık odun ve ağaç parçalarını işleyerek adeta sanat eserine dönüştürüyor - Murat Yöntem: - "Ahşaba şekil verirken hayal gücünüz çok iyi olmalı, hazır bir kalıba bağlı kalınmamalı. Mutlaka kendisinden bir şeyler eklemeli insan"ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa ’da yaşayan ahşap ustası Murat Yöntem, park ve bahçeler ile sokaklardan topladığı atık odun ve ağaç parçalarını işleyerek adeta sanat eserine dönüştürüyor.Yaklaşık 40 yıl önce babasının yanında marangoz çırağı olarak mesleğe başlayan Yöntem (50), İstanbul, Bursa ve Tekirdağ'da uzun yıllar çeşitli ustaların yanında çalışarak kendisini geliştirdi.Ürettiği mutfak malzemeleri ve dolapların çizimlerini de kendisi yapan Yöntem, arkadaşının evinde gördüğü eski bir kapıdan ilham alarak, park ve bahçeler ile sokaklardan topladığı atık odun ve ağaç parçalarını atölyesinde hayalindeki nesnelere dönüştürmeye başladı.
Yöntem yaptığı ürünleri kimi zaman misafirlerine hediye ediyor, müşterisi çıktığında da satarak geçimini sağlıyor.Ahşap ustası Yöntem, bir süre önce atıklardan ürettiği eserlerden oluşan sergi de düzenlendi.
Murat Yöntem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 40 yıldır ahşabın hayatının bir parçası haline geldiğini söyledi.

Ahşapla uğraşmayı çok sevdiğini belirten Yöntem, şöyle devam etti:"Boş zamanlarımda sokaklarda, park ve bahçelerde gezerek işe yaramayan odun veya ağaç parçalarını toplayarak arabama koyarım. Atölyeme getirip temizledikten sonra bazen bir yel değirmenine ya da masaya, bazen de bir sandalyeye, saza veya hayvan figürüne dönüştürürüm. Ahşap üzerinde hayalimi canlandırırım. Benim çok hoşuma gidiyor, bu uğraşı çok seviyorum. İnsanların sokağa attıkları şeylerden güzel objeler yapmak beni sevindiriyor." - "Ustalar hazır kalıplardan yararlanıyor"Yöntem, ahşap oymacılığın zor ama bir o kadar da güzel bir iş olduğunu ifade ederek, şunları anlattı:"Ahşaba şekil verirken hayal gücünüz çok iyi olmalı, hazır bir kalıba bağlı kalınmamalı. Mutlaka kendisinden bir şeyler eklemeli insan. Günümüzde yetişen ustalar dolap veya mobilya yaparken hazır kalıplardan yararlanıyor. Gelen hazır kalıpları birleştirmeyi tercih ediyor. Düz bir mantıkla iş yapmayı tercih ediyor. Bir kalıp üzerinden gidilmesi insanı köreltir. Sanatla alakaları olmuyor. Gelecek yıllarda ahşap sanatı yok olacak. Ustalar bu konularda çok duyarlı olmalı. Yetkililerin de bu sanatın kaybolmaması için destek olması gerekiyor."Geçen günlerde ilk kişisel sergisini açtığını ifade eden Yöntem, "Yaptığım eserleri ziyaretçiler çok beğendi. Gelecek yıllarda yeni bir sergi daha açmayı planlıyorum, daha değişik eserlerle. Hayalimde çok güzel planlar var. Bunları hayata geçireceğim inşallah. İnsanlar bu sanatı öğrenmek istiyor. Bana 'bunun kursu var mı, nereden öğrenebiliriz' diye soruyorlar. İmkan verilmesi halinde bu mesleği ve sanatı öğretebilirim." ifadelerini kullandı.
Ahşap Oymacılığı Sanat Eseri Muhabir Ziyaretçiler Mobilya 

27 Eylül 2018 Perşembe günü yayınlandı