Selçuklu dönemi 3 eser literatüre kazandırıldı - KONYA

- Bulunan kervansaraylardan detaylar - Selçuk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Kunduracı'nın AA muhabirine yaptığı açıklamaSelçuklu dönemi 3 eser literatüre kazandırıldı - Konya 'da varlığı daha önce bilimsel kaynaklarda geçmeyen, Selçuklu dönemine ait 3 kervansarayın, bölgede yaklaşık 20 yıldır yürütülen araştırmalar neticesinde literatüre girmesi sağlandı - Selçuk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Kunduracı: - " Konya - Beyşehir arasındaki ticaret yolunun Kubadabad - Alanya arasında bir bağlantısının olabileceğini düşünerek, bu kervansarayları belirledik. Üç hanın yerini bulduk, yapıyı tespit ettik"KONYA (AA) - ANIL KURU - Anadolu Selçuklu medeniyetine başkentlik yapan Konya 'da bir kısmı yok olmuş, varlığı bilinmeyen 3 kervansaray, yapılan araştırmalar sonucunda literatüre kazandırıldı.Selçuk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Kunduracı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatının Konya 'nın Derebucak ilçesinde geçtiğini söyledi.

Bölgedeki tarihi ve kültürel varlıklara ilişkin yaklaşık 20 yıldır çalışma yürüttüğünü anlatan Kunduracı, Beyşehir - Derebucak - İbradı - Serik güzergahında Romalıların da kullandığı ticari bir yolun olduğunu ve Anadolu'daki ticaret mallarının Akdeniz'e buradan gittiğini dile getirdi.Kunduracı, güzergah üzerindeki yok olmuş, bir kısmı da kaybolmaya yüz tutan Selçuklu kervansaraylarına yönelik çalışma yürüttüğünü belirterek, şöyle konuştu:"Derebucak'a girişte Tollar mevkisinde bir han kalıntısı olduğunu keşfettim. Bunun hemen 14 kilometre aşağısında Orta Payam mevkisinde 'Kireçlik Hanı' vardı. Bunların silsile halinde devam ettiğini fark ettik. Konya - Beyşehir arasındaki ticaret yolunun Kubadabad - Alanya arasında bir bağlantısının olabileceğini düşünerek, bu kervansarayları belirledik. Üç hanın yerini bulduk, yapıyı tespit ettik. Bunlardan ikisinin tam metin kitabeleri de var. Selçuklu sultanlarının başkent Konya olması nedeniyle güneye inen ve yazlık saray olarak kullanılan Kubadabad Sarayı'na ve Alanya Kalesi güzergahında konaklama yapılacak bir kervansaray olmaması düşünülemezdi. Gembos Ovası'na ve oradan güneye doğru indiğimizde, Eynif Ovası var. Orada da bir Tol Hanı var. Bu hanların bir güzergah oluşturduğunu düşündüm ve çalışmalarımı bölgeye yoğunlaştırdım. Doğuya doğru gittiğiniz zaman Manavgat Sırt Köyde 'Mutbeli Hanı' isminde bir han buldum. Bu hanlar bilinmiyordu. Bu handa kitabesiyle ve yapısıyla ayaktaydı. Batıya doğru Kargıhan'a, bu handan da Antalya'ya ulaşıldığını gördüm." - Selçuklu dönemi kervansarayları bilim camiasına kazandırıldıKubadabad Sarayı ile Alanya kervan yolunu detaylarıyla ortaya çıkardığını anlatan Kunduracı, "Ancak bu yolu ilk tespit eden ben değilim. 1950'li yılarda Kurt Erdman gelmiş, bir kısmını görmüş, ancak literatüre kazandırılmamış. Bu eksikliği giderdim. Selçuklu dönemi kervansarayları, ilk defa sanat tarihi ve bilim camiasına tarafımızdan yayınlanarak kazandırılmıştır." diye konuştu.
Kunduracı, çalışmanın 1999'da başladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:"Kervansaray yol güzergahı belirleme çalışmalarında ilk defa tespit ettiğimiz; Derebucak Tolhan yapımı miladi 1232. Sırt Köyünde bulduğumuz 1231 tarihli Murt Beli Hanı. Kargıhan'a giderken o yol üzerinde tespit ettiğimiz, temel yeri kalan yerinde gözlemleme şansı bulduğumuz Ebul Hasan Hanını bilim camiasına kazandırdık. Erkman'ın görüp de ayrıntısıyla vermediği Derebucak Ortapoyam Hanı (Kireçlik hanı), Eynif Ovasında Aziz Albek isimli müzecinin kısaca rapor ettiği ancak literatüre kazandırılmayan 13. yüzyıla ait Eynif Tolhanı'nın da bilimsel çalışmasını tamamlayıp yayımladık."
Kervansaray Güzergah Saraylar Başkent Sanat Tarihi 

6 Kasım 2018 Salı günü yayınlandı