Savaşın çocukları Türkiye'de geleceğe umutla bakıyor - MALATYA

- Çocukların öğretmenler eşliğinde oyun oynaması - Suriyeli öğrencilerin eğitim gördüğü sınıflardan detaylar - Çocukların şarkı söylemesi - Çocukların sağlık ocağında kontrol edilmesi - Suriyeli öğrencilerin röportajları - Beydağı Konaklama Tesisi Eğitim Koordinatörü Metin Yaman ile röportajSavaşın çocukları Türkiye'de geleceğe umutla bakıyorMALATYA - Ülkelerinde 8 yıldır devam eden iç savaşta çok sayıda yakınını kaybeden ve Türkiye'de hayata tutunmaya çalışan Suriyeli çocuklar, barınma merkezlerinde hayata hazırlanıyor.Savaşın ilk gününden itibaren Türkiye'nin desteği ile yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyeli çocuklar ülkelerine gelecek özgür günlerin hayalini kuruyor.Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatları ile çok sayıda Suriyelinin ülkesine dönmesiyle Türkiye'de sayıları azalan barınma merkezlerinde kalan çocuklar ile aileleri, Türkiye'ye sağladığı imkanlar dolayısıyla minnettar.Geleceğe güvenle hazırlanabilmeleri için eğitimden sağlığa, rehabilitasyondan oyun alanlarına kadar hemen her ihtiyaçlarının düşünüldüğü barınma merkezlerinde yüzleri gülmeye başlayan Suriyeli çocuklar, birbirinden farklı hikayeleri olsa da özgür bir Suriye'ye uyanacakları sabahın hayalini kuruyor. Malatya 'daki Beydağı Konaklama Tesisi'nde kalan 4 bin 350 çocuktan lise öğrencisi Nilal Bakir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesindeki iç savaşta kendi köyünün de bombalandığını ve akrabalarını kaybettiğini söyledi.

Türkiye'nin kendilerine kucak açtığını ve artık başka bir yaşama "Merhaba" dediklerini dile getiren Bakir, "Korkum vardı ama şimdi yok. Okula geldik, kitap, kalem hepsini verdiler. Okul bittikten sonra üniversiteden mezun olacağım ve hemşire olmak istiyorum. İnsanlara yardım edeceğim. Suriye'deki hemşirelerin hepsi buraya geldi orada hemşire yok. Ben tekrar ülkeme gideceğim ve çocuklarımıza bakacağım." diye konuştu.
- "Çocuklar artık mutluluğun resmini çizmeye başladı"Beydağı Konaklama Tesisi Eğitim Koordinatörü Metin Yaman, kamptaki 4 bin 350 çocuktan 2 bin 944'nün eğitim ve öğretim gördüğünü belirtti.
Eğitim dışında çocuklar için sosyal ve sportif faaliyetler gibi etkinlikler düzenlediklerini anlatan Yaman, şunları söyledi:"Onları savaşın gölgesinden alıp huzurlu ve mutlu bir ortama hazırlamaya çalışıyoruz. Şimdi ilk başta geldiklerinde çocukların çizdiği resimlerde genelde savaşın, korkusunun hakim olduğu renkler ve modeller vardı. Bu durum gitgide değişti ve çocuklar artık huzurun ve mutluluğun resmini çizmeye başladı.
"
Rehabilitasyon Lise Öğrencisi Öğretmenler Lise Öğrenci Sağlık Ocağı 

30 Eylül 2018 Pazar günü yayınlandı