'Ömrüm hiç durmadan hep yazarak geçti' (2) - İSTANBUL

"Ömrüm hiç durmadan hep yazarak geçti" (2) - İSTANBUL - Senarist ve yönetmen Safa Önal ile röportaj - Detaylar"Ömrüm hiç durmadan hep yazarak geçti" - Senarist ve yönetmen Safa Önal: - "Bütün yönümü çizen, aslında beni yazar olmaya iten Nişantaşı Ortaokulu'nda okuma kitabımdaki Reşat Nuri'nin 'Eski Bir Yara' adlı öyküsüdür" - "Ben yazarken, babam bir yandan yazdıklarımı yırtıyordu. Asıl savaşı orada verdim ben. O tarihlerde yazı yazarak para kazanmanın ne kadar güç olduğunu biliyordu" - "'Bela' adlı bir senaryo yazdım ve Atıf Yılmaz'a götürdüm. Çok beğendi ve 'Allah Cezanı Versin Osman Bey' adıyla film yaptı. Osman Seden de arkasından film yaptı ve adını 'Erkeklik Öldü mü Atıf Bey?' koydu. Film isimleriyle savaşıyorlardı. Bunlar komik ve güzeldi" - "46 film çektim, yönettim. Bu arada TRT'ye Türk öykücülerinden seçilmiş 5 film çektim. Tomris Uyar'dan, Memduh Şevket Esendal'a, Sait Faik'e kadar uzayan bir yelpazeydi bu"İSTANBUL (AA) - AİŞE HÜMEYRA BULOVALI - Türk sinemasının emektar senaristlerinden ve yönetmen Safa Önal, 87 yaşında olmasına rağmen hiç boş vaktinin olmadığını vurgulayarak, "Bütün ömrüm sinemanın içinde geçmiş. Hem yazmışım hem yönetmişim. Bütün ustalarla bir arada olmuşum." dedi.
Nevşehir'de 17 Aralık 1931'de dünyaya gelen Önal, Nişantaşı Ortaokul'undaki eğitimini karikatürist Ferruh Doğan, Semih Balcıoğlu ve gazeteci Hasan Pulur gibi isimlerle birlikte tamamladı.Yazarlığa 1945'te kısa öyküler yazarak başlayan ve o yıllar çeşitli dergilerde çalışan Safa Önal, daha sonra senaryo yazmaya başladı ve sinema dünyasına adım attı.Bugüne kadar 395 senaryosu filme çekilen ve bu özelliğiyle 2005'te Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Önal, son olarak bu yıl "Sinema" dalında Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'ne layık görüldü.
"Ah Güzel İstanbul ", "Vesikalı Yarim", "Yumurcak" ve "Tatar Ramazan" gibi filmlerin senaristi Safa Önal, gazetecilik dönemini, yazarlık serüvenini ve Yeşilçam anılarını AA muhabirine anlattı.
Muhabir Kısa Öykü Serüven Karikatür Karikatürist 

7 Ağustos 2018 Salı günü yayınlandı