Kütahya'da uluslararası sempozyum

- Aizanoi Antik Kenti - Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir'in konuşması - Sempozyumdan detaylar - Kütahya 'nın Çavdarhisar ilçesinde düzenlenen "Anadolu'da Helenistlik ve Roma Dönemlerinde Ölü Gömme Adetleri Uluslararası Sempozyumu"na, yurt içi ve dışından yaklaşık 100 bilim insanı katılıyor - Vali Nayir:"Aizanoi, Kütahya 'da öne çıkan bir yer. Bu kültür, bugüne kadar kalan izleriyle gösteriyor ki geçmişte burada büyük bir medeniyet varmış. Geçmişte bu topraklar üzerinde dünya üzerinde elle gösterilecek kıymete sahip hayat sürülmüş. Bunun izlerini, biz kıymetli bilim insanlarımızın yapmış olduğu kazı çalışmalarıyla burada görüyor, yaşıyor ve mutlu oluyoruz"KÜTAHYA (AA) - Aizanoi Antik Kenti'ne ev sahipliği yapan Kütahya 'nın Çavdarhisar ilçesinde düzenlenen "Anadolu'da Helenistlik ve Roma Dönemlerinde Ölü Gömme Adetleri Uluslararası Sempozyumu" başladı.
Aizanoi Kazı Başkanlığınca ilçedeki bir otelde düzenlenen ve 4 gün sürecek olan sempozyuma, yurt içi ve dışından alanında uzman yaklaşık 100 bilim insanı katılıyor. Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, sempozyumun açılış töreninde yaptığı konuşmada, Anadolu'daki zenginliklerden pay alan, aynı zamanda bu zenginliklere de katkıda bulunan kentin, farklı kıymetlere sahip bir il olduğunu söyledi.

Nayir, Kütahya 'nın, tarihi açıdan bakıldığında binlerce yıllık insanlığın ayak izlerini taşıyan bir bölge olduğunu belirterek, şöyle konuştu:"Aizanoi, Kütahya 'da öne çıkan bir yer. Bu kültür, bugüne kadar kalan izleriyle gösteriyor ki geçmişte burada büyük bir medeniyet varmış. Geçmişte bu topraklar üzerinde dünya üzerinde elle gösterilecek kıymete sahip hayat sürülmüş burada. Bunun izlerini biz kıymetli bilim insanlarımızın yapmış olduğu kazı çalışmalarıyla burada görüyor, yaşıyor ve mutlu oluyoruz. Gayretimiz ise bunları daha da artırabilmek, bu gizli hazineyi gün yüzüne çıkararak bilim insanlarımızın yayınlarıyla dünyaya tanıtabilmek."Nayir, 4 gün sürecek sempozyumun, o zamanın ölülerine ait olan gelenekleri, ritüelleri anlayarak, dönemin sosyal ve ekonomik yaşamının anlaşılmasına katkı sunacağını dile getirdi.Aizanoi'de yapılacak çalışmaların, bölgenin tarihteki yerinin anlaşılmasına ışık tutabileceğine işaret eden Nayir, "Bir mezar taşı çok şey ifade edebiliyormuş. Kişinin sosyal durumunu, yaşantısını anlamak için bir taş dile gelebiliyormuş, çok şey söyleyebiliyormuş. Buradaki çalışmalar da bölgemizin tarihteki yerini anlamaya, bizim bugün ayak bastığımız topraklarda 2 bin yıl önce yaşayan kişilerin hayata bakışlarını, hayattan aldıkları zevkleri, lezzetleri, elemleri anlamaya bir vesile olmuş olsun diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.Aizanoi Kazı Başkanı Prof. Dr. Elif Özer de 75 sunumun gerçekleştirileceği uluslararası sempozyumun, bilim dünyasına büyük katkılar sağlayacağını vurguladı.26 Temmuz'a kadar devam edecek sempozyumda, elde edilen verilerden kitap basılacağı bildirildi.

Açılış Töreni Bild Mezar Taşı Uluslararası Kışla 

23 Temmuz 2018 Pazartesi günü yayınlandı