Karesi'de lavanta hasadı yapıldı

Lavanta bahçesinin tabelası ve lavanta tarlası
Kutlay Genç Kız Genç Kızlar Asad Kooperatif 

-Vatandaşların lavanta bahçesinde çalışması
-Başkan Yılmaz'ın açıklaması
-Kaymakam Demir'in açıklaması
-Açıklama sonrası protokol ve vatandaşların hasat çalışmaları
-Prof Dr. Satıl'ın açıklaması
-Lavanta toplayan genç kızlar

( BALIKESİR )- Vatandaşlar lavanta hasadı yaptı BALIKESİR

- Karesi Belediyesi'nin Kocaavşar kırsal mahallesinde bulunan lavanta bahçesinde vatandaşlar ve protokol üyeleri birlikte lavanta hasadı yapıldı. Karesi Belediyesi ve Karesi Kent Konseyi beraber organize ettiği ve vatandaşları 'Lavanta Kokulu Bir Şenliğe Davetlisiniz' sloganı ile davet edildiği Karesi Lavanta Hasat Şenliği Kocaavşar mahallesinde yapıldı. Kocaavşar Mahallesinde gerçekleşen lavanta hasadına çok sayıda vatandaş katıldı.
Karesi Kaymakamı Abdulkadir Demir, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve yüzlerce vatandaş doğayla iç içe, mis kokulu ve renkli bir gün geçirerek, topladıkları lavantaları beraberinde götürdü. Lavanta hasadı başlangıcı öncesi açıklama yapan Başkan Yılmaz, Lavanta çiçeklerinin harika bir kokusu olduğunu belirterek, "3 sene önce Büyükşehir Belediyesinden almış olduğumuz fideler ile oluşturduğumuz Kent konseyi ile beraber ekimini yaptığımız lavanta bahçemizi bugün hasat yapıyoruz. Halkımızın ilgisi oldukça yoğun. Şuan mis gibi kokuları hissediyorum. Lavanta gerçekten hem endüstriyel, hem farklı alanlarda kullanılabilecek olağan üstü bir bitki. Yıllarca aynı kökten hasat yapılabiliyor. Karesi Kent konseyi her şeyde olduğu gibi burada da örnek olma çalışmasını gerçekleştirdi. Katılım sağlayan kadın kollarımıza, Kent konseyimize özellikle kaymakamımıza destek olduğundan dolayı teşekkür ederim. Örnek güzel bir lavanta bahçesi. Görmeyenlerin, merak edenlerin uğrayacağı bir yer. Lavanta bahçemiz Kocaavşar mesire alanının yanında. Dün itibarı ile de süs bitkiciliği kursunu 55 kişi bitirerek sertifikalarını aldılar. Bir müddet sonra bu ürettiğimiz lavantaların satılması konusu. Kurulmuş olan derneği destekleyerek, kooperatifleşmesini sağlamak. Şehir ekonomisine aile bütçelerine faydası olacak alt yapıyı yapıyoruz. Biz istiyoruz ki yaptığımız her iş sürdürülebilir olsun. Şehirde zihinsel dönüşüm olsun. Ekonomiye ve ailellere katkısı olsun. Katkısı olacak kişileri bu tür çalışmalara davet ediyoruz " şeklinde konuştu.
Kaymakam Demir, "İlçemiz için projeler üretiyoruz" Karesi Kaymakamı Abdulkadir Demir'de, Karesi Belediyesi ve Kent Konseyi üyelerini kutlayarak, "Lavanta üretimi ile buna yönelik projeler üretmeye çalışıyoruz. Bunun çok somut örneklerini de ortaya koyduk. Basınımızla da ve vatandaşlarımızla paylaştık ve paylaşmaya da devam ediyoruz. Biz diyoruz ki el birliği, güç birliği yaparak bu yönde çalışmalarımıza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Fatih Satıl'da lavanta hasadına katılarak, lavanta bitkisi ve aromalı bitkilerin faydalarını belirterek, "Karesi Belediyesinin yapmış olduğu lavanta hasadına geldik. Türkiye için çok güzel bir etkinlik. Bölge halkı için iyi bir çalışma. Vatandaşlar hasat yaparak stres atıyor. Lavanta bitkisinin hem kokusu güzel, hem çayı faydalı. Hemde evlerimizde dolaplara konularak, giysileri böceklere karşı koruması kısacası çok amaçlı bir bitki. Rengi ile, kokusu ile, içilmesi ile antistres dediğimiz depresyona karşı kullanacağımız bir bitkidir" şeklinde konuştu.
Hasat sonrası Kocaavşar mesire alanında hasada kayılan vatandaşlar ve protokol üyeleri piknik yaptılar.
12 Temmuz 2018 Perşembe günü yayınlandı