'Kara kış'ta vatandaşa ışık oluyorlar - ERZURUM

"Kara kış"ta vatandaşa ışık oluyorlar - ERZURUM - Elektrik arıza ekiplerinin direk taşıması - İşçilerin elektrik tellerindeki karları temizlemesi - Aras EDAŞ Genel Müdürü Fikret Akbaş ile röportaj"Kara kış"ta vatandaşa ışık oluyorlar - Türkiye'nin doğusunda etkili olan kar ve tipi nedeniyle hasar gören yüksek gerilim hatlarını zorlu hava şartlarına rağmen tamir eden arıza ekipleri, vatandaşların karanlıkta kalmamasını sağlıyor - Aras EDAŞ Genel Müdürü Akbaş: - "Amacımız elektrik arızalarını olmadan önlemek. Bu amaçla enerji nakil hatlarındaki buzları temizleyip bakım yaparak arızaların önüne geçiyoruz" - Aras EDAŞ Kırsal İşletme Ekip Sorumlusu Çakmak: - "Soğukların etkili olduğu dönemde elektriksiz kalan bir köy, mahalle ya da ev düşünün, çok zor bir durum. Bu nedenle hizmetimize fırtına, kar ve kapalı yollar engel değil"ERZURUM (AA) - İLHAMİ ERKILIÇ - Türkiye'nin doğusunda kış aylarının çetin geçtiği 7 ilde hizmet veren elektrik arıza ekipleri, vatandaşların karanlıkta kalmaması için zorlu koşullarda yüksek gerilim hatlarını tamir ediyor. Erzurum , Ağrı, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Iğdır ve Kars'ta yaklaşık 2 bin 500 personel ile hizmet veren Aras Elektrik Dağıtım AŞ (Aras EDAŞ), çetin kış şartlarının yaşandığı bölgede, 650 kişilik eğitimli arıza ekibiyle hem yüksek gerilim hatlarındaki iletim telleri ve direkleri onarıyor hem de tel ve direklerdeki buzları temizleyerek bölgeye enerji ulaşımını sağlıyor.Yüksek gerilim hatlarına çıkarak iletim telleri ile direklerdeki kar ve buzu temizleyip bakım yapan ekipler, böylece enerji nakillerinde yaşanabilecek aksaklığın önüne geçiyor.Ekipler, arıza taleplerini gidermek için kar yağışı ve tipiye aldırış etmeden araçlarla ulaşım sağlanamayan kırsaldaki bölgelere yürüyerek gitmek zorunda kalıyor.Aras EDAŞ Genel Müdürü Fikret Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en soğuk bölgelerinden birisine hizmet verdiklerini söyledi.

Zorlu kış şartlarının bölgenin gerçeği olduğunu dile getiren Akbaş, bölgenin kalkınması ve gelişmesi için enerji alt yapısının da sağlam olması gerektiğini vurguladı.Özellikle direk ve hatlarda oluşan buz yüklerinin direk yıkılmaları ve tel kopmalarına neden olduğunu, buna bağlı olarak da enerji kesintisi yaşandığını kaydeden Akbaş, "Amacımız elektrik arızalarını olmadan önlemek. Bu amaçla enerji nakil hatlarındaki buzları temizleyip bakım yaparak arızaların önüne geçiyoruz. Eğer arızaya ulaşmışsak çok kısa sürede tamir ediyoruz, yol açık değilse de ona uygun araçlarla bölgeye ulaşmaya gayret ediyoruz." dedi.
- "Kış şartları bölgemizde zorlu geçiyor"Akbaş, arıza ekiplerinin bölgedeki 7 ilin kırsal kesiminde bulunan enerji hatlarında zorlu kış şartlarında kar ve buz temizleme çalışması yürüttüklerini ifade ederek, şöyle konuştu:"Ekiplerimiz, zaman enerji hatlarında ve direklerinde temizlik çalışması yapıyor. Bunları yapmadığımız zaman buz yükünün oluşturduğu ağırlık direkleri yıkıyor veya elektrik tellerini koparıyor. Zaten kış şartları bölgemizde zorlu geçiyor. Çetin kış şartlarında bölgenin enerji alt yapısını ayakta tutmaya çalışan sahadaki ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."Ekiplerin iş güvenliği eğitimini güncel tuttuklarını aktaran Akbaş, şirket olarak iş güvenliği malzemelerinin de en kalitelisini kullandırdıklarını bildirdi.Akbaş, hedeflerinin iş güvenliği disiplini ile sıfır kaza olduğuna işaret ederek, ekiplerin kırsal alanlarda kar yağışı ve tipi nedeniyle devrilen elektrik direklerinin yerine yenisi dikmek ve kopan iletken hatlar ile yanan trafolardaki arızaları gidermek için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.Vatandaşa en iyi hizmet götürebilmek adına her türlü imkanı kullandıklarını belirten Akbaş, "Hizmet götürdüğümüz 7 ildeki 58 ilçe, 4 bin civarında köy ve mahallede 1 milyona yakın aboneye yaklaşık 2 bin 500 çalışanımızla hizmet götürüyoruz. Bölgede hizmetin aksamaması için her türlü tedbiri alarak arkadaşlarımızla canla başla çalışıyoruz." ifadelerini kullandı. - "Hizmetimize fırtına, kar ve kapalı yolları engel değil"Aras EDAŞ Kırsal İşletme Ekip Sorumlusu Serkan Çakmak da ekip olarak önceliklerinin iş güvenliği olduğunu vurguladı.Arıza ekiplerinin eğitimli ve deneyimli kişilerden oluştuğunu aktaran Çakmak, "İşimizin zorluğu kışın daha iyi anlaşılıyor. Soğukların etkili olduğu dönemde elektriksiz kalan bir köy, mahalle ya da ev düşünün, çok zor bir durum. Bu nedenle hizmetimize fırtına, kar ve kapalı yolları engel değil. Biz, verdiğimiz hizmetin kamu hizmeti olduğunun farkındayız." dedi.
Çakmak, ekiplerin her türlü zorlu kış şartlarında vatandaşlara kesintisiz enerji hizmeti sağlamak için 7/24 hazır olduklarını ifade etti.

İş Güvenliği Muhabir Yüksek Gerilim Şili Kar Yağışı 

2 Şubat 2018 Cuma günü yayınlandı