Kar soğuğunu futbol ve kızaklarla eğlenceye dönüştürüyorlar - AĞRI

- Kar soğuğunu futbol ve kızaklarla eğlenceye dönüştürüyorlar - Ağrı Hamur Yukarı Deredibi Köyünden görüntüler - Besicilerden görüntüler - Büyükbaş hayvanların derede sulanması - Besici ile röportaj - Hayvanların ahıra götürülmesi - Gençlerin ve çocukların tahta kızaklarla kayması - Bir aracın gençler tarafından ittirilmesi - Kayan bir gencin konuşması - Gençlerin maç yapması - Maç yapanlarla röportajKar soğuğunu futbol ve kızaklarla eğlenceye dönüştürüyorlar - Ağrı 'da çetin kış şartlarında köyde hayvancılık yaparak geçimlerini sağlayanlar, yorgunluklarını futbol oynayıp kızaklarla kayarak atıyor - Besici Burhan Vançin: - "Kuru soğuk ve don oluyor. Bu sene kar çok fazla yağdı. Hayvanları ahırdan çıkarıp bir kilometre uzaklıktaki dereye götürüp su içiriyoruz" - Karda futbol oynayan Caner Yaka: - "Çektiğimiz çileyi zevke dönüştürmeye çalışıyoruz. Günde 3 - 5 saat maç yapıyoruz. Mahalleler arası maçlar da yapıyoruz"AĞRI (AA) - ABDULLAH SÖYLEMEZ - Ağrı 'nın beyaz örtü ile kaplanan Yukarı Deredibi köyünde hayvancılık yapanlar, soğuk havada futbol oynayıp tahta kızaklarla kayarak vakit geçiriyor.Kent merkezi ve ilçelerde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava, beyaz örtüyle kaplanan yerleşimlerde yaşamı daha da zor hale getiriyor. Termometrelerin hava sıcaklığını gece sıfırın altında 15 derece gösterdiği Hamur ilçesine bağlı Yukarı Deredibi köyünde yaşayanlar, kışın zor şartlarına göğüs germeye çalışıyor.Köyde hayvancılıkla uğraşanlar, sabahın ilk ışıklarıyla uyanıp küçük ve büyükbaş hayvanlarını yemliyor. Kalınlığı yer yer 1 metreyi bulan karın yanı sıra soğuk havanın da etkili olduğu köyde özellikle büyükbaş hayvanları öğlen saatlerine doğru ahırdan çıkaran besiciler, köyün yakınından geçen dereye getirdikleri hayvanlarının su içmelerini sağlıyor. - Sabah iş, öğleden sonra eğlenceÖğle saatlerine kadar geçim kaynakları olan hayvanlarının bakımını yapan besiciler, günün geri kalan saatlerinde ise yorgunluklarını atmak için köy meydanında bir araya gelerek karda futbol maçı yapıyor.Soğuk havaya aldırış etmeden hemen her gün kar üzerinde top oynayan ve tahta kızaklarla kayan köylüler, günün yorgunluğunu eğlenceli vakit geçirerek unutmaya çalışıyor. - "Bu sene kar çok fazla yağdı"Köyde uzun yıllardır besicilik yapan Burhan Vançin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olumsuz hava şartlarından dolayı besicilik yaparken zorlandıklarını söyledi.

Köyde kara kışın etkisini iyice gösterdiği dönemde zaman zaman hava sıcaklığının sıfırın altında 30 dereceyi bulduğunu dile getiren Vançin, şöyle konuştu:"Kuru soğuk ve don oluyor. Bu sene kar çok fazla yağdı. Hayvanları ahırdan çıkartıp bir kilometre uzaklıktaki dereye götürüp su içiriyoruz. Ağıllarda hayvanları sulama imkanımız olmadığı için bu şekilde hem hayvanları suluyoruz hem de hava almalarını sağlıyoruz. Hayvanlar yarım saat dışarıda kalıp hava alıyor." - "Çektiğimiz çileyi zevke dönüştürmeye çalışıyoruz"Köyde bulunan çocuklar ise soğuk havalarda zamanlarını kayak yaparak ve kar topu oynayarak geçiriyor.Lise öğrencisi Caner Yaka, köydeki zorlu yaşamı maç yaparak eğlenceye dönüştürdüklerini ifade etti.
Yaka, "Ağabeylerimiz köyün gençlerini topluyor, biz de onlarla maç yapıyoruz. Çektiğimiz çileyi zevke dönüştürmeye çalışıyoruz. Günde 3 - 5 saat maç yapıyoruz. Mahalle arası maçlar da yapıyoruz. Bu şekilde zaman da geçiriyoruz, yorulunca evimize gidip biraz oturup sonra işimizi yapıyoruz." dedi.

Hava Sıcaklığı Futbol Maçı Büyükbaş Hayvanlar Büyükbaş Hayvan Kar Yağışı 

18 Ocak 2019 Cuma günü yayınlandı