İşte Bin Yıllık Bahar Geleneği

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde geleneksel hale getirilen bin 200 yıllık bahar bayramı (Gülan Bayramı) çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Bahar Bayramı Belediye Başkanı Asırlık Gelenek Fadıl Erdede 


Etkinlik kapsamında Silvanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği tarafından turizm turu düzenledi. Her yıl kutlanan bahar bayramı için aileler sabah saatlerinde park ve bahçelere akın etti. Silvan Belediye Başkanlığı tarafından belirlenen parklara akın eden aileler yemek ve ızgara yaparak müzik, elbane ve davul, zurna eşliğinde gönüllerince eğlendi. Silvan Belediye Başkanı Fadıl Erdede, BDP İlçe Başkanı Mahmut Ekti, Silvanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Çeliker ile belediye meclis üyeleri gün boyunca kent dışına çıkan halkın bayramını kutlamak için bütün mesire yerlerini ziyaret ederek, yapılan yemeklerden tadıp vatandaşla halay çekti. Silvanlılar Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği Mehmet Çeliker, bu günün bahar bayramı olduğunu söyledi. Çeliker, ' İlçemizde bulunan tarihi ve turistik mekanlarının tanıtılmasına katkı sunmak amacıyla ziyaretlerimizi sürdürüyoruz. Buraya gelmemizde yardımlarını esirgemeyen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Geleneksel bahar bayramı, insanlar arasında hoşgörü, diyalog ve sevginin pekiştiği bir bayramdır. Dernek olarak her yıl bahar bayramında ilçemize turizm turu düzenliyoruz. İlçe dışında yaşayan Silvanlılar olarak, turizme destek ve ilçemize katkı sağlamak amacıyla bu turu düzenliyoruz ' dedi.

MERVANİLERDEN GELEN GELENEK

Bahar bayramı nedeniyle Kürtçe bir konuşma yapan Belediye Başkanı Fadıl Erdede ise etkinlikte emeği geçenleri kutladı. Erdede, ' 1028 yıldır kutlanan bahar bayramı Mervani Devleti döneminden günümüze kadar coşku ile gelmetedir. Silvan kültür, sanat ve dilin merkezidir ' diye konuştu.Ziyaretlerden sonra Sere Gulane Parkı'nda kurulan sahnede Zembilfroş Sanat Merkezi korosu, Koma Sorjiyan, Agire Jiyan, Seyithan Roj ve Silvan Kültür-Sanat ve Müzisyenleri Koruma Derneği (SİMDER) sanatçılarının katılımı ile konser verildi.
15 Mayıs 2012 Salı günü yayınlandı