İstanbul Boğazı'nda Arap turistlere özel tekne gezisi - İSTANBUL

- İstanbul Boğazı'ndaki gezi teknelerinden görüntüler - Tekneye binen turistler - Teknede yemek alanlardan görüntüler - Yöresel halk danslarından görüntüler - Turistlerden detaylar - Gemi kaptanı Murat Çelen ile röportaj - Gemide Arap gecesi programları organize eden Suriyeli Muhammed Rıfai ile röportaj - Skeçlerde oynayan ve garsonluk yapan Halepli Türkmenlerden Muhammed Abdo ile röportaj İstanbul Boğazı'nda Arap turistlere özel tekne gezisi - Tatil için Türkiye'ye gelen Arap turistlerin gözde kenti İstanbul 'da, geleneksel Arap kültürünü de yansıtan özel tekne turları düzenleniyor - Turistlerin büyük ilgi gösterdiği, saat 21.00'de başlayan turlarda çoğunluğu Suriye'den gelen Arap sanatçılar sahne alıyor ve bölgeye özgü halk oyunları sergileniyor - Konuklara Arap mutfağından yemeklerin ikram edildiği gezi, Orta Doğu'daki çatışmaları ve yaşanan sorunları anlatan tiyatro oyunuyla sona eriyor - Gemi kaptanı Murat Çelen: - "Çok dolu bir sezon geçirdik. Gelecek sezon ilginin daha da artacağını düşünüyorum" - Gemide Arap gecesi programları organize eden Suriyeli Muhammed Rıfai: - "Türk halkından ve devletinden çok memnunuz"İSTANBUL (AA) - ETEM GEYLAN - Arap turistler için Boğaz'da, geleneksel Arap kültürünün de yansıtıldığı özel tekne gezileri gerçekleştiriliyor.Son yıllarda tatil için daha çok Türkiye'ye geldiği gözlenen Arap turistlerin ilgisini çekmek için farklı organizasyonlar düzenleniyor.Bu organizasyonlardan biri de Boğaz'da 21.00 - 00.00 arasında özellikle Arap turistler için yapılan tekne turları.Filistin, Bahreyn, Kuveyt gibi Arap ülkelerinden gelen turistler, turların yapıldığı teknelerde ellerinde kılıç olan animasyon ekibince karşılanıyor.Kabataş'tan saat 21.00 civarında hareket eden ve Boğaz'ı turlayan teknelerde konuklara Arap mutfağından yemekler ikram ediliyor.Tur kapsamında saat 00.00'a kadar çoğunluğu Suriye'den gelen Arap sanatçılar popüler şarkılar seslendiriliyor, Arap halk dansları ve skeçler sergileniyor. Gösterilerde Türk - Arap dostluğu da vurgulanıyor.Program, Orta Doğu'daki çatışmaları, çekilen çileleri ve gözyaşını anlatan, Müslümanların barış içinde ortak bir yaşam kurma özlemini dile getiren dramatik bir tiyatro oyunuyla sona eriyor. - "Bu yıl aşırı ilgi var" İstanbul Boğazı'nda 8 yıldır kaptanlık yapan Murat Çelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaptanlık diploması aldıktan sonra Boğaz'daki gezi teknelerinde çalışmaya başladığını söyledi.

Yabancı müşterilere hitap eden turistik turlarda görev aldığını aktaran Çelen, "Arap turistlere 4 yıldan beri hizmet ediyoruz. 4 yıl önce teknemizi kiraya verdik. Arap turistlerin yoğunluğu dolayısıyla dolu gidiyoruz. Özellikle bu yıl aşırı bir ilgi var. Kat kat arttı. Belki de Türkiye'ye bu kadar Arap turist gelmemiştir. Çok dolu bir sezon geçirdik. Gelecek sezon ilginin daha da artacağını düşünüyorum." dedi.
Arap turistlere yönelik tekne turu organizasyonu gerçekleştiren, kendisi de folklor gösterilerinde sahneye çıkan Muhammed Rıfai ise Suriye'deki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını anlattı.Suriye'de de sünnet, düğün gibi organizasyonlar yaptıklarını ifade eden Rıfai, Şam'daki gösteriyi Boğaz'da tur yapan tekneye taşıdıklarını ifade etti.
Güvertedeki "deve" heykelinin ve Noel Baba figürünün de ilgi gördüğünü aktaran Rıfai, "Arabistan'da deve kullanıyorlardı. Noel Baba'yı da koyduk. Çünkü Hristiyan konuklarımız da oluyor. Aramızda hiçbir farkın olmadığını göstermek istedik." şeklinde konuştu.
Rıfai, Türk halkına ve devletine bu işi yapabildikleri için minnettar olduklarını sözlerine ekledi. - "Allah razı olsun Türk halkından da devletinden de"Teknede Türkçe ve Arapça şarkılar seslendiren, skeçte oynayan ve garsonluk yapan Halepli Türkmenlerden Muhammed Abdo ise 5 yıl önce zorlu bir yolculuk sonucunda Türkiye'ye geldiğini anlattı.Burada çalışmaktan mutlu olduğunu dile getiren Abdo, "Benim mesleğim aslında terzilik. Ancak burada su tesisatçılığı gibi işler yaptım. Züccaciyede çalıştım. Orada işi bıraktıktan sonra bu işe başladım. Teknede bir gösteri yapıyorum. Eskiden bizim bir sanatçımız vardı buradaki Şaban karakteri gibi filmleri vardı. Onun gösterisini yapıyorum." diye konuştu.
Çok kazanmadığını ancak kazandığı paranın kendisine yettiğini aktaran Abdo, "Kirayı verdikten, faturayı ödedikten sonra daha fazla paraya gerek yok." dedi.
Türk halkına ve devletine teşekkür eden Abdo, "Bizi aldığı için çok teşekkür ediyorum. Türkiye sadece Suriyelilere değil Irak, Filistin her yere yardım ediyor. Allah razı olsun Türk halkından da devletinden de." ifadesini kullandı.
Diploması Çatışma Gözyaşı Tiyatro Oyunu Halk Oyunları 

11 Ocak 2019 Cuma günü yayınlandı