Hem ahşaba hem tellere gönlüyle dokunuyor - OSMANİYE

- Türkmenoğlu'nun tahtadan şekerlik yapması - Türkmenoğlu'nun yaptığı enstrümanlardan görüntü - Türkmenoğlu ile röp - Türkmenoğlu'nun keman çalıp şarkı söylemesi - Türkmenoğlu'nun saz çalıp şarkı söylemesiOSMANİYE (AA) - MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Osmaniye 'de yaşayan 79 yaşındaki Ahmet Türkmenoğlu, 63 sene önce kendi kendine öğrendiği tahtadan eşya ve müzik aleti yapma sanatını ilerleyen yaşına rağmen azimle devam ettiriyor.Kadirli ilçesine bağlı Kızyusuflu köyünde yaşayan 79 yaşındaki Ahmet Türkmenoğlu, unutulmaya yüz tutan ahşap oymacılığı sanatının son temsilcilerinden. 63 sene önce kendi kendine öğrendiği ahşap oyma sanatını ilerleyen yaşına rağmen devam ettiren Türkmenoğlu, bu sanatı icra etmekten zevk aldığını ve mutlu olduğunu söylüyor.İlk başlarda köyünde çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştığını belirten Türkmenoğlu, daha sonra köylerinin yakınına açılan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi'nde işe girdiğini ve oradan emekli olduğunu söyledi.

Çalışırken bile devam ettirdiği ahşap oyma sanatını tamamen kendi içinden gelen bir içgüdüyle öğrendiğini anlatan Türkmenoğlu, "Bu sanatlar kaybolmak üzere. Ben bunları yaşatmak için, bu işlerden zevk aldığım ve yeni nesillere aktarmak için yapıyorum. Hiç bir ticaret amacı gütmüyorum. Ben de devam ettirmesem unutulup gidecek. Gece gündüz yorulmadan tahtadan bardak, testi, kaşık, kepçe, süs eşyası, keman, kemence, saz ne gördüysem hemen yaparım. Bir kere görmem yeter" diye konuştu.
- Bu işi yüreğimle öğrendim16 yaşındayken başladığı ahşap oymacılığı sanatını kendi kendine öğrendiğini dile getiren Türkmenoğlu, şunları söyledi:"Bu iş kalbimden gelen içten gelen bir iş. Hiç kimseden görmedim, öğrenmedim. Bu işleri kalbimden, içimden gelen şevkle öğrendim. Hiç kimseden görmedim, öğrenmedim. Bir örneği göreyim elimden kurtulamaz. Çocuklarıma da öğrettim. Bazıları beni bile geçti sayılır. Bir kaç hevesli insanda benden örnek alarak bu işe başladı.
İsteyene öğretirim hem de zevkle. Yoksa bu sanat yitip gidecek. İnsanlar artık hazıra alışmış. Oturup bağlama çalıp şarkı söyleyeyim diyen yok. Televizyondan telefondan dinliyor. Eski sanatlar yok olmak üzere."Yaptığı el işi ürünlere özellikle şehir dışından gelen insanların ilgi gösterdiğini belirten Türkmenoğlu, bu eski sanatlara gönül verenlerin kendisine teşekkür ettiğini ve saygı duyduğunu dile getirdi. - Müzik aleti çalmayı da kendim öğrendimAhşaptan kemençe, keman, bağlama gibi müzik aletleri de yapan Türkmenoğlu, yaptığı aletleri de ustalıkla çalıyor. Müzik aletlerini çalmayı da kendi kendine öğrendiğini aktaran Türkmenoğlu, "Bu da içimden gelen birşeydi. Kimse bana nota falan göstermedi, öğreten olmadı. Tamamen kendi kendime, kendimi eğlendirme amacıyla öğrendim, çalıp söylüyorum. Eskiden daha çok söylerdim ama ses kalmadı artık söyleyemiyorum" dedi.

Bağlama Ahşap Oymacılığı Müzik Aleti Hayvancılık Hayvan 

15 Ekim 2018 Pazartesi günü yayınlandı