Dünyada İple Yazılan İlk Kur’an-ı Kerim Başakşehir'de

Suriyeli Mohammed Maher Hadri'nin, iplerle bez üzerine işlediği Kur'an-ı Kerim Ramazan ayında Başakşehir ' de sergilendi.
Belediye Başkanı Sular Vadisi Başakşehir Belediyesi Mevlüt Uysal 


Başakşehir Belediyesi; iplerle işlenen, kontrol edilmesi ve ciltlenmesi 12 yıl süren Kur'an-ı Kerim ' i ilçe sakinleri ile buluşturdu. Ramazan ayı süresince Sular Vadisi ' nde kurulan stantta sergilenen Kur ' an-ı Kerim İstanbullu ' lardan yoğun ilgi gördü. Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da yapılan eşsiz eseri inceleyerek bilgi aldı.

Suriyeli Mohammed Maher Hadri tarafından hazırlanan, dünyada iplerle işlenen ilk Kur'an-ı Kerim olma özelliği taşıyan eser, altın renkli, özel bir ip ile siyah bez üzerine işlenmiş. Her bir cilt 15 kilogram geliyor.

Sanatçı, Ramazan ayı süresince stantta ip Kur ' an-ı Kerim dışında hattat titizliğinde hazırladığı farklı eserlerini de sergiliyor. Mohammed Maher Hadri, aynı zamanda standı ziyaret edenlere isimlerini özel makinesinde iplerle işleyerek veriyor.

“ÇALIŞMA 12 YIL SÜRDÜ”

Suriye'nin Halep şehrinde terzilik yaparken içinde Kur'an-ı Kerim yazma isteği uyandığını dile getiren Hadri, Kur'an yazma hikâyesini şöyle anlattı; ''Küçükken devamlı Kur'an yazmak istiyordum. Terzilik mesleğini tam öğrendikten sonra Kur'an-ı farklı, özel bir şekilde yazmak istedim. Eşimle hep istişare ederek planlar yaptım. İple, ilk olarak, 'veme tevfigi, ille billeh' yazdım. Çok güzel bir görüntü ortaya çıktı. Sonra Vakıa suresinin tamamını yazdım. Gören herkes çok beğendi. Bundan sonra Kur'an-ı Kerim'i yazmayı aklıma koydum. Bu konuda eşimden büyük destek gördüm. Çevremdeki insanlar ise benim deli olduğumu düşündüler. İnsanlara çok garip geldi. Bu, beklemedikleri bir şeydi.”

İple yazdığı Kur ' an-ı Kerim ' in baştan sona 4 defa incelendiğini belirten Mohammed Maher Hadri, “Tamamen hatasız olduğu onaylandıktan sonra son 2 yıl ise Kur ' anın süslenmesi oldu. Toplam 12 yıl sürdü. Hedefim bu Kur ' an-ı Kerim ' i Türkiye ' nin bütün illerinde sergilemek” dedi.

Suriye ' deki savaştan dolayı işini kaybettiğini belirten Hadri, Kur ' an-ı Kerim ' in sergilenmesine evsahipliği yapan Başakşehir Belediyesi ' ne teşekkür etti.

10 Temmuz 2014 Perşembe günü yayınlandı