Dünya Engelliler Birliği 6. Genel Kurulu - MERSİN

- Dünya Enegelliler Birliği 6. Genel Kurulu - Genel kurulun yapıldığı salondan ve katılımcılardan detaylar - Dünya Engelliler Vakfı ve WDU Başkanı Metin Şentürk'ün katılımcılarla sohbet etmesi - Yabancı katılımcılardan detaylar - Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın konuşması - Metin Şentürk'ün konuşması - Ödül töreni - Toplu fotoğraf çekimiDünya Engelliler Birliği 6. Genel Kurulu - Mersin 'de başlayan genel kurula, 85 ülkeden katılım gerçekleşti - Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz: - "Her engel aşılır. Yeter ki gönüller ve beyinler engelli olmasın" - Dünya Engelliler Birliği Başkanı Metin Şentürk: - "Bütün toplum, insanlık ve dünya için elimizden gelen her şeyi, her zaman, hep birlikte yapmaya devam edeceğiz"MERSİN (AA) - Dünya Engelliler Birliği (WDU) 6. Genel Kurulu, 85 ülkeden katılımcıyla Mersin 'de başladı.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, WDU ve Mersin Büyükşehir Belediyesinin işbirliğinde bir otelde düzenlenen genel kurulun açılışında, üç gün sürecek etkinlik çerçevesinde, "Global Erişebilir Turizm Kongresi" ve "Global Erişilebilir Okullar ve Kapsayıcı Eğitim Kongresi"nin de yapılacağını söyledi.

Dünya genelinden çok sayıda kişiyi kentte ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını belirten Kocamaz, "85 ülkeden 130 katılımcı ve konunun uzmanları, engelsiz bir dünyanın nasıl kurulacağına dair düşüncelerini üç gün boyunca detaylı şekilde tartışacaklar." dedi.
Kocamaz, her şeye sahip olmaya çalışan insanların, hızla tükettiğini vurgulayarak, "Her engel aşılır. Yeter ki gönüller ve beyinler engelli olmasın. Bu söz aslında, dünyayı yaşanmaz kılan sorunların temeline işaret ediyor. Daha konforlu yaşam uğruna, diğer insanları yok sayan bir yaşam algısı, sorun üzerine sorun üretiyor." diye konuştu.
Mersin 'de, "Merhamet Odaklı Sevgi Sistemi" yoluyla başta dezavantajlı kesimler olmak üzere tüm halkı kucakladıklarını kaydeden Kocamaz, "Türkiye'de Engelliler Dairesi'ni kuran ilk büyükşehir belediyesi olarak engelliliğin bir seçim değil, kader olduğunu, az empatinin çok sorunu halledeceğinin farkındayız. Sevginin paylaştıkça artacağı, yüklerin paylaştıkça hafifleyeceği bilinciyle engelli bireylerimizin hayata tam katılımları için örnek projeler üretiyoruz." ifadelerini kullandı. - Şentürk: "Hayaller kuruldukça gerçekleşmeye muktedirdir"Dünya Engelliler Vakfı ve WDU Başkanı Metin Şentürk de diplomatik bir dil yerine aile dili kullanacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:"Bu uluslararası kuruluşa öncülük etmeden önce, uzunca bir müddet Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın katkıları ve öncülüğünde Engelli Hakları Sözleşmesi'nin taraf devletler toplantısına katılarak, dünyanın doğusu ve batısı arasında köprü olan bu canım ülkemde böyle bir birlik kurulması konusunda, Birleşmiş Milletleri ve katılımcıları ikna etmek için çabalar sarf etmiştik. Bugün, o günkü çabaların, arzuların, dileklerimizin ve hayallerimizin, gün geçtikçe büyüyerek, devleşerek bugünlere gelmesine tanık oluyoruz."Etkinlik dolayısıyla Kocamaz'a da teşekkür eden Şentürk, "Dünyanın neresinde yaşıyor olursanız olun, hayaller kuruldukça gerçekleşmeye muktedirdir. Hayal kurmaya, hayallerinin peşinden koşmaya ihtiyacı olanlar için, hayata katılmak, hayatın bir ucundan tutmak isteyenler için, anneleri, babaları için, kısaca bütün toplum, insanlık ve dünya için elimizden gelen her şeyi, her zaman, hep birlikte yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. - Dünya Engelliler Birliği Erişilebilir Kent ÖdülüKonuşmaların ardından Şentürk ile Dünya Engelliler Vakfı Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk, "Dünya Engelliler Birliği Erişilebilir Kent Ödülü"nü Kocamaz'a takdim etti.Şentürk, ödülü takdim ederken, kentlerin engelliler için erişilebilir olmasının önemine vurgu yaparak, şunları söyledi:"Annem sokağa çıkarmaya korkardı beni çünkü her taraf malumdu. Çocukluğum biraz geriye gidiyor, çok da detaylandırmak istemiyorum, yaş ortaya çıkmasın diye ama bugün, böyle yeryüzü cennetlerinde, böyle erişilebilir şehirler, böyle başkanlar varken, artık bu cennetlerden faydalanamayan tek bir engelli bile kalmayacak inşallah."Program kapsamında yarın "Global Erişebilir Turizm Kongresi", 13 Mayıs Pazar günü de "Global Erişilebilir Okullar ve Kapsayıcı Eğitim Kongresi" düzenlenecek.
Toplantı Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Genel Kurul Örnek Proje 

11 Mayıs 2018 Cuma günü yayınlandı