Down sendromlular iş hayatında 'Ben de varım' diyor - MUĞLA

Down sendromlular iş hayatında "Ben de varım" diyor - MUĞLA - Downlu çocuklardan görüntüler - Çocukların Yattara ile oynamaları - Çocukların yaptıkları etkinlik - Futbol oynamaları - Uluslararası Down Sendromlular Federasyonu (UDF) Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay ile röportaj - Çocuklardan görüntü - UDF Genel Sekreteri Aydan Gömügen Tuncay ile röportaj - Fotoğraf çekimiDown sendromlular iş hayatında "Ben de varım" diyor - Uluslararası Down Sendromlular Federasyonu Başkanı Tuncay: - "Melek yüzlülerin sporda, sanatta, kültürde özellikle de iş hayatında mutlaka olmaları lazım. Türkiye'nin 'melek yüzlüleri' artık piyasada. Onlar bir gün bir restoranda, bir gün çok güzel bir AVM'de mağazada, önemli bir kurumda karşınıza çıkabilir. Yıl sonuna kadar 223 'melek yüzlü'yü iş sahasına kazandırmak istiyoruz" - "Eğitim alan downlu çocuklarımızın hepsi 5 yıldızlı otellerde kayıtlı ve resmi aşçı olacaklar. Bu, dünyada bir ilk. Bunu önümüzdeki yıl daha da çoğaltacağız. Spor yapan çocuklarımızın meslekte olması lazım, para kazanması lazım. Kendilerini hayatın içinde hissetmeleri lazım"MUĞLA (AA) - ALİ BALLI - Uluslararası Down Sendromlular Federasyonu (UDF) Başkanı Muhammed Abdullah Tuncay, yıl sonuna kadar 223 down sendromlu bireyi iş hayatına kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Muğla 'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen "1. Uluslararası Down Plaj Futbol Festivali"ne katılan UDF Başkanı Tuncay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 22 ülkede ve 25 şehirde teşkilatlandıklarını belirtti.
Tuncay, Türkiye'nin down sendromlular alanında en güçlü sivil toplum kuruluşu olduklarını kaydetti.
Yurt genelinde 100 binin üzerinde down sendromlu kişi olduğunu ifade eden Tuncay, toplumsal farkındalığı oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.Downlu çocukları sporun dışında hayata katmak istediklerini aktaran Tuncay, "18 - 20 yaşına kadar bu çocuklarımız her türlü eğitimi alıyor. Devlet her türlü eğitimi sağlıyor. Biz de bu çocuklarımıza iş imkanı sağlamak istiyoruz, anne ve babalarına bağlı ama bağımsız hayat sürsünler istiyoruz." diye konuştu.
UDF ile Türkiye Aşçılar Federasyonu iş birliğiyle Down Şefler Türkiye Projesi'ni başlattıklarını anlatan Tuncay, 12 ilde 27 çocuğun akademik aşçılık eğitimi aldığına dikkati çekti.Tuncay, "Eğitim alan downlu çocuklarımızın hepsi 5 yıldızlı otellerde kayıtlı ve resmi aşçı olacaklar. Bu, dünyada bir ilk. Bunu önümüzdeki yıl daha da çoğaltacağız. Spor yapan çocuklarımızın meslekte olması lazım, para kazanması lazım. Kendilerini hayatın içinde hissetmeleri lazım." şeklinde konuştu.
Tuncay, devlet desteği almak yerine sponsorlar aracılığıyla bir dizi faaliyetler yürütmeye çalıştıklarını da anlattı. - "223 'melek yüzlü'yü iş sahasına kazandırmak istiyoruz"Downlu çocukların artık hayatın her yerinde olmasını istediklerini vurgulayan Tuncay, şöyle devam etti:"Biz onlara 'melek yüzlüler' diyoruz. 'Melek yüzlülerin' sporda, sanatta, kültürde özellikle de iş hayatında mutlaka olmaları lazım. Türkiye'nin ve dünyanın melek yüzleri artık iş piyasasında. Onlar bir gün bir restoranda, bir gün çok güzel bir AVM'de mağazada önemli bir kurumda karşınıza çıkabilir. Biz melek yüzlülerimize her türlü imkanı sağlamak istiyoruz. UDF olarak yıl sonuna kadar 223 'melek yüzlü'yü iş sahasına kazandırmak istiyoruz. Şu anda devlet eğitimde, sağlıkta, evde bakımda çok ciddi destekler veriyor. Sivil toplum kuruluşları olarak devletin ve hükümetin yapmış olduğu bu destekleri doğru projelerle hayatın içine katmalıyız. Özellikle iş piyasası çok önemli. Başarılı milli sporcularımıza da iş imkanı sağlayacağız. Onlar olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonluğunda aldığı madalyaları gerçek kalıcılığı iş hayatında meslek edinerek kendilerine bağımsız başarılı insanlar olacaklar." - Down sendromlu DJ'ler istihdam edilecekUDF Genel Sekreteri Aydan Gömügen Tuncay da downlu çocukların sanata ve müziğe oldukça yatkın olmaları nedeniyle "Down DJ'ler" projesini başlattıklarını ve bu projeyle dört çocuğun DJ olarak istihdam edileceğini ifade etti.

Sivil Toplum Kuruluşu 5 Yıldızlı Otel Sivil Toplum Milli Sporcu Milli Sporcular 

29 Nisan 2018 Pazar günü yayınlandı