Doktorların müdahalesi ile hayata tutunan karaca üç ayakla yaşam mücadelesi veriyor - RİZE

- Ameliyathaneden detaylar - Karacadan genel ve detay görüntüler - Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta'nın konuşması - Ameliyatı gerçekleştiren Veteriner Burak Çakıroğlu'nun konuşması - Doktorların müdahalesi ile hayata tutunan karaca üç ayakla yaşam mücadelesi veriyor - Rize 'de köpeklerin saldırısı sonucu ön sağ ayağından yaralanan yavru karaca Çamlıhemşin İlçe Devlet Hastanesinde görevli doktorların müdahalesi sonucu hayata tutundu - Ayağı kangren olunca ameliyatla bir ayağı kesilmek zorunda kalan karaca yaşam mücadelesini sürdürüyorRİZE (AA) - Rize 'de köpeklerin saldırısı sonucu ön sağ ayağından yaralanan yavru karaca Çamlıhemşin İlçe Devlet Hastanesinde görevli doktorların müdahalesi sonucu hayata tutundu ancak kangren olan ayağı kesilmek zorunda kaldı.Çamlıhemşin ilçesinde vatandaşlar köpeklerin saldırısı sonucu yaralanan yavru karacayı Çamlıhemşin Devlet Hastanesine getirerek görevli doktorlardan yardım istedi. Doktor Melis Köse ve Cumali Özayabakan sağ ön ayağı parçalanan ve kanaması devam eden yaralı karacaya tampon yaparak kanamasını durdurdu. Bu sırada Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerine haber verildi.
Tesadüfen bölgede bulunan Bölge Müdürü Ahmet Usta ve Rize Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Miktat Özyanık yaralı karacayı makam otomobillerine alarak Veteriner Burak Çakıroğlu'na getirdi.Tedavisine başlanan karaca Veteriner Burak Çakıroğlu ve Kasım Berber tarafından ameliyata alındı. Yaklaşık iki saat süren ameliyat ile karacanın kangren olan sağ ayağı kesildi. Ameliyat sonrasında karacanın tedavisi iki gün daha klinikte devam edecek.Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaralı karaca haberinin kendilerine haber verilmesinin ardından Çamlıheşin Devlet Hastanesine gittiklerini belirterek, "Hastanede battaniye içerisindeki yaralı karacaya iki doktor ve hemşirelerin müdahale ettiğini gördük. Sürekli tampon yaparak kanamayı durdurmaya çalışıyorlardı. Tampon yapılmış karacayı makam aracına alarak kucağımızda Rize 'ye getirdik. Bizzat hem özel veteriner hemde bizim veterinerimiz gözetiminde müdahalesi yapıldı. Sağ ön ayağı maalesef ağır yara almış. İki gün müşahade altında tutularak antibiyotik tedavisinin ardından ameliyatı gerçekleşti." dedi.
Usta, çok duyarlı bir davranışın gerçekleştiğini vurgulayarak, "Özellikle doktor arkadaşları ve sağlık personelini kutluyorum. Bu müdahale yapılmasaydı belki karaca kan kaybından ölmüş olacaktı." diye konuştu.
Usta, karacanın tedavisine Kars'ta bulunan Kafkas Rehabilitasyon Merkezinde devam edileceğini kaydetti.
Ameliyatı gerçekleştiren Veteriner Burak Çakıroğlu, yaralı karacaya ilk müdahaleyi doktorların yaptığını ve kanamayı durdurduğunu ifade ederek, "Bize geldiğinde karacanın kanaması durdurulmuştu. kontrollerde ayağının kangren olduğunu gördük. Bir süre müşahade altında tuttuktan sonra ayağını kesmek zorunda kaldık. Başarılı bir ameliyat oldu ama artık üç ayaklı bir şekilde hayatını sürdürmesini bekleyeceğiz. Tercih edilmesi gereken iki seçenek vardı. Ya ötenazi kararı alınacaktı veya üç ayaklı olarak hayatta kalması. Bizim düşüncemiz ve milli park yetkililerin düşüncesi operasyon lehinde oldu. operasyonu gerçekleştirdik. durumu iyiye gidiyor. Vücut destek tedavisini yaptıktan sonra Kars'a göndermeyi düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

İlk Müdahale Yaşam Mücadelesi Makam Aracı Sağlık Personeli Saldırı 

14 Şubat 2018 Çarşamba günü yayınlandı