'Dış Ses' oyunu Erzurumlu tiyatroseverler ile buluşacak - ERZURUM

"Dış Ses" oyunu Erzurum lu tiyatroseverler ile buluşacak - ERZURUM - Oyunculardan detay - İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçısı ve yönetmen Dilek Güven'in açıklaması - Oyuncu Samet Talayman'ın açıklaması"Dış Ses" oyunu Erzurum lu tiyatroseverler ile buluşacak - EDT'de 18 Ocak'ta sahnelenecek "Dış Ses" basın toplantısıyla tanıtıldıERZURUM (AA) - Erzurum Devlet Tiyatrosunda (EDT) sergilenecek "Dış Ses" oyunu 18 Ocak Perşembe günü "perde" diyecek.Zeynep Kaçar'ın yazdığı, Dilek Güven'in yönettiği oyunun dekor ve kostüm tasarımını Özge Akarsu, ışığını Yüksel Aymaz, müziğini ise Emin Serdar Kurutçu yapacak.Oyunda, Merve Gül, Alev Beyazoğlu ve Samet Talayman rol alıyor.İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçısı ve yönetmen Güven, Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları Hastanesi Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Dış Ses"in bir kadın yazar tarafından kaleme alındığını anımsattı.Oyunda, biri iş diğeri ev kadını olan kahramanların, günlük rutinlerini sürdürürken bir sabah kabinlerin içinde uyanmalarının anlatıldığını aktaran Güven, "Daha sonra dışarıdan bir dış ses ile erkek sesiyle sorgulanmaya başlarlar. Ona cevap verirken ve sorgulama sırasında küçük küçük düşünmeye başlarlar." dedi.
Güven, oyunun devamında dış sesin bu iki kadını sonsuza kadar bu kabinlerde kalmak üzere yargıladığını vurgulayarak, şunları ifade etti:"Bu iki kadın kendilerini yalnız zannederlerken bir de bakarlar ki diplerinde bir kabin daha var ve birbirlerinin farkına varırlar. Yalnız olmadıklarını anlarlar. Bu noktadan sonra da birbirleriyle sohbet etmeye başlarlar. Bu sohbette aslında anlarlar ki iş kadını ya da ev kadını olarak birbirimizden bir farkımız yok, hepimiz kadınız. Bütün kadınlar, erkek egemen toplumda aslında aynı acıları ve aynı baskıları yaşayan kadınlardır. Sonrasında da 'becerebilir miyiz' derler ve bu kabinlerden çıkmak isterler. Bu oyunda asıl vermek istediğimiz mesaj kadınların kabinlerden çıkmak istemeleri ama ben genel olarak diyorum ki erkek kadın ayrımı olmadan soru sormak iyidir, sorgulamak iyidir. Sormadığımız sorular, bir gün gelir hayatımız oluverir. Herkesin bir kabini vardır. Bu kabinlerden çıkmak aslında mümkündür ama önce soru sormakla başlar iş, sonrasında da analiz yapmakla, düşünmekle devam eder."Tek perdelik oyunun 15 yaş üstü için 18 - 20 Ocak tarihlerinde sahneleneceğini bildiren Güven, daha sonra turneye çıkacağını ve seyircisi olduğu sürece sezon sonuna kadar sergilenmeye devam edeceğini söyledi.

Oyuncu Talayman ise EDT olarak güzel bir oyun hazırladıklarını ve prova dönemlerinin güzel geçtiğini belirterek, hazırlıklarının tamamlandığını kaydetti.
Oyunun 3 kişiden oluştuğunu aktaran Talayman, "Oyuncu olarak bizim mesajımız, herkesin kendi kabinini görebilmesi, 'bu kabinden nasıl çıkabilirimin sorgulaması' buna dair sorular sormasıyla alakalı. Sahnede iki kabin var ama oturulan her koltuk seyirciler için kabin olacak. Seyircilerin bu oyundan alabilecekleri mesaj da bu olacak." ifadelerini kullandı.
Turne İş Kadını Basın Toplantısı Toplantı Kabil 

15 Ocak 2018 Pazartesi günü yayınlandı