Cumhur Gökova Ve Eşi Mayısa Dünya Turundan Döndü

Bir yılı aşkın süredir eşi Mayısa ile Dünya turunda bulunan Cumhur Gökova Marmaris'te çiçeklerle ve gözyaşlarıyla karşılandı.
Hindistan Afrika Avustralya Gökova Güney Afrika 


Cumhur Gökova ve eşi Mayısa Gökova'nın 'Gökova' yelkenlisiyle 17 ay süren dünya turu Marmaris'te sona erdi. Macera dolu yolculuk, başladığı yer olan Marmaris'teki Netsel Marina'da bitti.17 aylık zorlu yolculuk tamamlanarak 31 etap olarak planlanan dünya turunun son durağı Marmaris Netsel Marina'da 'eve hoş geldin' partisi düzenlendi.
12.4 metre uzunluğundaki Gökova isimli yelkenliyle Marmaris Netsel Marina'dan 17 ay önce ayrılan çift ve yakınları buluşma anında duygusal anlar yaşadı. Kafkas kökenli bir ailenin çocuğu olan 62 yaşındaki Cumhur Gökova ve eşi Mayısa Gökova Büyük Sahrayı geçen ve Kuzey Kutbu ' na giden ilk Türk olma unvanını da taşıyor.

Ailesi ve yakınlarıyla hasret gideren Gökova ve eşi düzenlenen karşılama partisinin ardından dünya turuyla ilgili bilgiler verdi.

' DÜNYA TURU YAPMAK İÇİN ZİHİNSEL VE FİZİKSEL OLARAK HAZIRLANMAK LAZIM '

Dünya turu yapmak için hazırlık yapmak için fiziksel ve zihinsel hazırlığın çok önemli olduğunu belirtenGökova bu hazırlığın yıllar öncesinden yapılması gerektiğini belirtti.
Gökova; ' Dünya turuna çıkmak için ilk olarak zihinsel olarak hazırlanmak lazım. Hatır için sevgi için yapılacak bir şey değildir. Yanınızdaki eşinizin, partnerinizin de bunu çok istemesi lazım. Hatır için gidilirse yarı yolda kalınır. İkincisi fiziksel hazırlıktır. 2 saat sen uyuyacaksın 2 saat partnerin 30 gün böyle devam edecektir. Fiziksel hazırlık senelerce süren bir hazırlıktır. Yıllar önceden yemeği azaltacaksın, yürüyüş yapacaksın kısacası düzenli olarak spor yapmak lazım ' diye konuştu

' SADECE BÜROKRASİYE 52 BİN AVRO HARCADIK '

Dünya turu sırasından maddi olarak hiç umulmadık masrafların çıktığını kaydeden Gökova sadece bürokrasiye 52 bin avro para harcadıklarını kaydederek; ' Parasal hazırlık da çok önemlidir. Artık hayat pahalılaştı. Marina ücretleri, koylara demir atmak bunların hepsi ücrete tabidir. İyi bir parasal hazırlık gerekiyor. Domatesin kilosunun 35 dolar karpuzun tanesinin 20 dolar olduğu yerler var. En umulmadık masraflarda bürokratik masraflar. Bir adada kalmak bin avro tutabiliyor vergiler ve ödemelerle birlikte. Biz 75 durak yaptık bu duraklarda sadece bürokrasiye 52 bin avro ödeme yaptık.

' KORSANLI BÖLGELER ÇOK TEHLİKELİ '

Dünya turuna çıkarken en kritik bölgelerin başında Hint Okyanusu'nun geldiğini belirten Gökova ' dünya turu yapmak isteyenler Hint Okyanusu'nu haritadan silsin ' dedi.
Gökova; ' Artık dünya turu yaparken Hint Okyanusu'nu unutun. Haritanın üzerine bir çarpı koyun. Avustralya ' dan direk Güney Afrika'ya oradan tekrar Atlantik'e geçip ters yönden tekrar buraya gelin. Çünkü korsanlar büyük faaliyet gösteriyorlar. Biz Hindistan'dan Umman'a dönerken eşimi Türkiye'ye göndermeyi düşündüm. Eşim düşünmek için benden zaman istedi. Tesadüfen Türk askeri gemisi geldi. Bizleri ağırladılar. Askeri gemideki helikopter pilotu istediği takdirde eşimi götürebileceklerini söyledi. Eşim de kocam nereye ben oraya dedi. Askerler de bize destek olacaklarını söylediler. Bizde kendi metotlarımızla korsanlar bölgesinden kurtulduk. Korsanlara takılmadan yolculuğumuzu sürdürmemizin en büyük nedeni ise o ülkelerdeki Sahil Güvenlik, Liman Başkanlıkları ve acentelere gideceğimiz yönün tersini söyledik. Onlar korsanlara haber vermesin diye. Geceleri de ne motor çalıştırdık ne ışık yaktık ve yolumuza çıkan herkese hediyeler dağıtarak geldik ' diye konuştu.

TSUNAMİDE ORDAYDIK

Tsunami felaketini de yaşadıklarını söyleyen Gökova; ' Eşim Mayısa dalgalar da tuhaflık olduğunu fark etti. Ben dalgaların yönünü değiştirdiğinden kaynaklandığını sandım. Dalgalar ters yönden rüzgarlar alakasız yönden gelmeye başladı. Büyük bir dalga geldi gitti. Karalar deniz oldu. Deniz de kara oldu her şey tersine döndü ama biz etkilenmedik ' dedi.
11 Nisan 2012 Çarşamba günü yayınlandı