Çobanlıktan kazandığı parayla hacca gidecek - ARTVİN

- Sürünün yaylada yayılması - Çoban Musa Taşdemir'in sürüyü gütmesi - Taşdemir ile röportaj - Erzurumlu Musa Taşdemir, Artvin 'in Yusufeli ilçesinde 6 ay sığır sürüsü çobanlığı yaparak kazandığı parayla hacca gitmeyi planlıyor - 60 yaşındaki Taşdemir: - "Çobanlık peygamber mesleği, bu yüzden de hacca çobanlıktan kazandığım parayla gitmek istiyorum"ARTVİN (AA) - Artvin 'in Yusufeli ilçesinde çobanlık yapan Musa Taşdemir, kazandığı parayla hacca gitmenin hayalini kuruyor.Şoför olarak çalıştığı kamu kurumundan emekli olan Erzurumlu Taşdemir, memleketinden 250 kilometre uzaklıktaki Yusufeli ilçesinin 2 bin 200 rakımlı Avcılar köyünde sığır sürüsü çobanlığı yaptı.Köydeki vatandaşlara ait 97 büyükbaş hayvanı mayıs - ekim döneminde bazen eşek sırtında bazen yürüyerek otlatan 60 yaşındaki Taşdemir, kazandığı parayla hacca gitmeyi planlıyor.Geçmişte hayvancılıkla da uğraşan Taşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çobanlığın peygamber mesleği olduğunu, bu yüzden de hacca çobanlıktan kazandığı parayla gitmek istediğini söyledi.

Maddi durumu iyi olmasına rağmen hayalini gerçekleştirmek için çobanlık yapmak üzere arayışa girdiğini belirten Taşdemir, "Avcılar köyünde çobana ihtiyaç olduğunu öğrendim. Köy muhtarı ile görüşüp anlaştık. Geldim, burada 5 - 6 aydır köylülerin hayvanlarını otlatıyorum. İnşallah aldığım parayla da hacca gideceğim." dedi.
Taşdemir, çobanlığın çok güzel ve zevkli bir meslek olduğunu vurgulayarak, "Avcılar köyünün yaylaları da çok güzel. Her çamın dibinde bir çeşme çıkıyor, doğayı seven için bulunmaz bir yer. Avcılar köyünün insanları da çok değerli. Kalacak yerimi, yemeğimi, azığımı aldılar, getirdiler. Ramazan ayında her gece biri misafir etti. Hepsinden Allah razı olsun." diye konuştu.
- "İşimi layıkıyla yaptığıma inanıyorum"Eşi ve 4 çocuğunun çobanlık yapma kararına destek verdiğini anlatan Taşdemir, şöyle devam etti:"Hacca gideceğim için herhangi bir sorun çıkarmadılar. Onların rızasını almak benim için önemliydi. 6 ay için toplam 26 bin lira aldım. Hayvan sahipleri hayvan sayısına göre bu parayı kendi aralarında toplayarak verdi. Geçmişte benim de sürülerim vardı. Çoban tutup hayvan saklardım. Çobanlıktan, hayvancılıktan anlıyorum. Burada işimi layıkıyla yaptığıma inanıyorum."Taşdemir, 60 yaşında olmasına rağmen herhangi bir sağlık sorunu olmadığını ifade ederek, hava yağışlı olduğunda biraz zorlandığını ancak her şeyin güzel geçtiğini kaydetti.
Yükünü ve erzağını eşeğiyle taşıdığını aktaran Taşdemir, hayvanlar otlarken boş zamanlarında Kur'an - ı Kerim okuduğunu söyledi.

Taşdemir, sürüyü saat 08.00 gibi meralara çıkardığını, saat 17.00 - 18.00 gibi geri getirdiğini belirterek, köylülerin gelecek yıl da hayvanlarına çobanlık yapmasını istediklerini ancak kendisinin bunu düşünmediğini ifade etti.
Bu yıl hacca gitmek için başvuruda bulunacağını dile getiren Taşdemir, hac vazifesini yerine getirdikten sonra hayvan alarak hayvancılıkla uğraşmak istediğini sözlerine ekledi.
Muhabir Büyükbaş Hayvan Hayvancılık Peygamber Hayvan 

5 Kasım 2018 Pazartesi günü yayınlandı