Bursa'da Ses Bombalı İftar Ve Sahur

Bursalılar, sahura ses bombasıyla uyanıyor.Osmanlı'dan bu yana sahur ve iftar vakitlerini duyurmak için 11 ayın sultanı Ramazan ayında kullanılan geleneksel Ramazan topu tarih oldu. Tophane sırtlarından asırlardır atılan Ramazan topu uygulaması yerini, gelişen teknoloji ile birlikte ses bombasına bıraktı. Geçtiğimiz yıllarda geleneksel olarak uygulamada olan Ramazan toplarının içerisine doldurulan parça bezler, topun içine doldurularak patlatılıyordu. Topun içine doldurulan bezlerin etrafa saçılarak kirliliğe sebep olması nedeniyle yerine ses bombası uygulaması başlatıldı. Ses bombası, iftar ve sahur vakitlerinde bir itfaiyecinin kontrolünde patlatılıyor.
Tophane 


Bursalılar, sahura davul ve ses bombasıyla uyanıyor. Ramazan davulcuları gece saat 02.00 itibarıyla mahallelerde davul çalarak vatandaşları sahura kaldırdı. Bursa İtfaiyesine bağlı ekipler ise 02.10 kalk, 03.32 ' da imsak için tophanede ses bombası patlattı.

Eski topların hemen önünde patlatılan ses bombası vatandaşların ilgisini çekerken, eski toplar ise turistik gezi yapanların fotoğraf çektirdiği araçlar haline geldi.
1 Temmuz 2014 Salı günü yayınlandı