Böyle Empati Görülmedi

Akdeniz Üniversitesi'nce görme engelli öğrencilerinin sanatsal vizyonlarını geliştirmek amacıyla ' Gören Eller' rölyef sergisi açıldı. Bu sergi ile görme engelli bir birey hiç görmediği sadece başkasından duyduğu resimleri dokunma duyusu ile görme imkanına sahip oldu. Görme engelli bir öğrencinin başlattığı çalışma, engelli bireylerin büyük beğeni topladı.
Görme Engelli Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi 

Antalya Üniversite Destekleme Vakfı öncülüğünde, Akdeniz Üniversitesi görme engelli öğrencilerinin sanatsal vizyonlarını geliştirmeyi amaçlayan ' Gören Eller Rölyef Sergisi ' Hukuk Fakültesi Sergi Salonunda açıldı.

Açılışta konuşan Antalya Üniversite Destekleme Vakfı Başkanı Nezihi Akbıyık, projenin çıkış noktası hakkında bilgi verdi Akbıyık, ' Bütün proje görme engelli bir öğrencinin hep adını duyduğu, 'Kamlumbağa Terbiyecisi' tablosunun nasıl olduğunu merak etmesi ile başladı. Bizde vakıf olarak projeye destek verdik. Projenin oluşturulmasında katkılarından A.Ü'ye de çok teşekkür ediyoruz ' dedi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'de engelli engelsiz her insnaın yaratıcı olduğunu ifade ederek, ' AÜ topluma örnek olmak, toplumun her bireyini hayatını yaratıcılıklarla süsleyeceği yolları araştırmak gibi bir bilimsel misyonu yerine getiriyor. Görme engeli bir öğrencinin arayışıyla güzel bir proje çıktı ' şeklinde konuştu.

GÖRMEDEN RESMİ HİSSETTİM

Rektör Kurtcephe, gözüne taktığı bir maske ile rölyefleri inceledi.Elleri ile resimlere dokunan Kurtcephe şu bilgileri verdi: ' Müthiş bir proje insan görmeden elleriyle bu resmin tüm ayrıntıları hakkında fikir sahibi oluyor. Resim sanatına, adeta karanlık bir ortamda ışıl ışıl bir portrenin karşısındaymış gibi giriyorum. Projeyi yapanları kutluyorum. Görmeden ben hissettim. Harika bir fikir. Bütün Türkiye'ye örnek olacağına inanıyorum. Dünyada görmeyen insanlarımız içinde umut olacaktır. '

ENGELLİLERİN SANAT YÖNÜNE YARDIMCI OLACAK

Proje sahibi Sarper Arıkan, projeyi hayata geçirmenin mutluğunu yaşadığını söyledi. Görme engelli bir bireyin her alanda kendine yetebildiğini belirten Arıkan, ' Bu birey imkansız denilebilecek şeyleri de yapabilir. Ama sanat kolunda bir eksiklik vardı. Ve bir merak, ne merakı tabi ki sanat. Bu proje ile görme engelli bir bireyin sanat tablolarıyla buluşması hedeflendi. Amacımıza fazlasıyla ulaştığımıza inanıyorum. Hem hissederek hem de dinleyerek tablolar hakkında birey bilgi sahibi olacak. Emeği geçen herkese teşekkürler.
Herkese sanat dolu nice engelsiz günler diliyorum ' dedi.

SERGİ HAKKINDA GÖRÜŞLER

Sergide maske ve kulaklık takan Hülya Yurtbahar'da, ' Resmi anlamaya çalışıyorum. Ama zorlanıyorum. Göz insanda ne büyük nimetmiş. Görme engeli çok zormuş, bunu yaşayarak anladım. Onlar adına sevindim, sanatı daha yakından hissedebilecekler ' şeklinde konuştu.Doğuştan görme engelli olan Türkçe öğretmenliği bölümü öğrencisi Gülay Girgin ise görme engelliler için sanatın çok zor olduğunu söyledi.Görme engellilerin sanatla buluşması adına önemli bir çalışma olduğunu ifade eden Girgin, ' Bizim için gerçekten çok iyi. Görme engelliler için böyle bir proje hazırlanması çok anlamlı. Bu gibi çalışmaların herkese örnek olmasını istiyorum ' diye konuştu.24 öğrenci tarafından 7 ayda hazırlanan 'Gören Eller' rölyef sergisi16 mayısa kadar açık kalacak.
11 Mayıs 2012 Cuma günü yayınlandı