Batı Şeria’da zeytin hasadı ve Yahudi yerleşimci sorunu (2) - NABLUS

- Burin beldesinden detay görüntüler - Küçük çocuklarıyla Zibin’e zeytin toplamada yardımcı olan Rihab ez - Zibin ile röportaj - 57 yaşındaki Muhammed ez - Zibin ile röportajNABLUS (AA) - ESAT FIRAT - İşgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli yerlerinde bulunan zeytinliklerin her yılın bu mevsiminde Yahudi yerleşimciler tarafından saldırıya ve yağmaya maruz kalması, Filistinli çiftçileri adeta zamanla yarışırcasına mahsullerini "yağmacı Yahudilerden" kurtarmaya sevk ediyor.Filistin’de genellikle tüm aile bireylerinin katılımıyla bir festivale dönüşen zeytin hasadı, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Yahudi yerleşimcilerin saldırıları ve tacizleriyle, çiftçilerin en zor anlarını yaşadığı bir süreç halini alıyor.Düzinelerce sıralanmış ve dalları meyveyle ağırlaşmış yüzlerce zeytin ağacı, Yahudi yerleşimcilerin eline geçmeden sahipleri tarafından hasat edilmeyi bekliyor.AA muhabiri, zeytin tarlası sık sık Yahudi yerleşimcilerin saldırısına maruz kalan, Nablus kentine bağlı Burin beldesindeki Filistinli Zibin ailesinin mahsullerini toplamasına ve yaşadıklarına tanıklık etti.Burin beldesi, üç Yahudi yerleşim birimi tarafından kuşatılmış bir belde ve aynı zamanda Yahudi yerleşimcilerin kullandığı bir ana yolla da bölünmüş durumda. Beldenin bu konumda olması da Yahudi yerleşimcilerin beklenmedik bir anda çevredeki Filistinlilere ait zeytin ağaçlarını yağmalamasının önünü açıyor.Yahudi yerleşimciler tarafından sık sık yapılan saldırılar, Zibin ailesi ve diğer zeytin ağacı sahipleri için büyük endişe kaynağı.Zibin ailesi ve beldedeki diğer çiftçiler de mahsullerini Yahudi yerleşimcilere kaptırmamak için adeta zamanla rekabet ederek, zeytin hasadına başlıyor.Tarlası birçok kez tahrip edilen, ateşe verilen çiftçi Muhammed ez - Zibin, mahsullerini Yahudi yerleşimcilerden korumak amacıyla sabahın erken saatlerinde zeytin hasadı için araç gereçlerini alarak, Burin beldesindeki tarlasına doğru yola koyuluyor.Aile fertleriyle beraber zeytinleri topladığı sırada AA muhabirine konuşan 57 yaşındaki Muhammed ez - Zibin, "Zamanla yarışıyoruz. Zeytinlerimizi Yahudi yerleşimciler çalmadan önce toplamaya çalışıyoruz." dedi.
Zibin, belde yakınındaki Yitzhar Yahudi yerleşim birimini göstererek, "Orada barbarca eylemler yürüten yerleşimciler yaşıyor. Halka ve çiftçilere tekrar tekrar saldırılar düzenliyorlar." ifadelerini kullandı.Çiftçi Zibin, Yahudi yerleşimcilerin kendilerini Burin beldesinden göç etmeye zorladığını vurgulayarak, "Bizi topraklarımızdan çıkarmak istiyorlar. Böylece topraklarımızı ele geçirecekler.” dedi.
- "Silahlarından ve askerlerinden korkmuyoruz"Küçük çocuklarıyla Zibin’e zeytin toplamada yardımcı olan eşi Rihab ez - Zibin ise Yahudi yerleşimcilerin saldırılarını ve yağma girişimlerini şöyle anlatıyor:"Yerleşim alanlarımız ve tarlalarımız yıl boyunca Yahudi yerleşimcilerin saldırılarına maruz kalıyor. Zeytin hasadı mevsiminde de daha çok artıyor. Biz onların silahlarından ve onlara koruma sağlayan askerlerinden korkmuyoruz."
Zeytin Ağacı Zeytinli Zeytinlik Festival Saldırı 

13 Ekim 2018 Cumartesi günü yayınlandı