Bağdat’ta göstericiler, şiddetin bitirdiği sosyal hayatı canlandırıyor

- Bağdat lı gençlerin aktivitelerinden detaylar - Bağdat lı Abdurrahman Hadi ile röportaj - Bağdat lı Ali Cebbar ile röportaj - Bağdat lı Sali Muhammed ile röportaj - Bağdat lı Tiba Fadıl ile röportaj - Bağdat lı gençler, gösterilerin merkezi Tahrir Meydanı ile Dicle nehri kenarında çevre düzenlemesi yapıyor, sosyal ve sanatsal etkinlikler düzenliyor - Kentin yeniden canlanan sembol mekanları, farklı kesimlerden gelse de "daha özgür yaşam" isteğini paylaşan Bağdat lıları ağırlıyorBAĞDAT (AA) - HAYDAR KARAALP - Irak'ın başkenti Bağdat 'ta protestocular, gösterilerin merkezi konumundaki Tahrir Meydanı ve diğer sembol mekanlarda şiddet olaylarının sonlandırdığı sosyal yaşamı yeniden inşa ediyor. Bağdat lı genç göstericiler, bir yandan hükümeti protesto ederken, diğer yandan başkentin merkezindeki Tahrir Meydanı ve çevresinde sosyal yaşamı canlandırmak için aktivitelere imza atıyor.Irak hükümetleri ve Bağdat Belediyesi'nin 16 yıldır karanlık bıraktığı Tahrir Meydanı ve anıtı, bir grup göstericinin dokunuşuyla aydınlandı. Gençler, kendi imkanlarıyla ışıklandırdıkları anıttan " Bağdat aydınlanıyor" mesajı verdi.Göstericiler, yıllardır bakımsız bırakılan Dicle Nehri kıyısına da el atarak, önce çöp yığınlarını topladı, ardından Tahrir Meydanı'nın karşısına düşen kıyıyı temizledi ve oraya "Tahrir Plajı" adını verdi. Gençler, yıllardır mahrum bırakıldıkları yeşil çevre hasretini dindirmek için nehir kıyısına fidanlar dikti.Tahrir Plajı, akşam saatlerinde gençlerin voleybol maçlarına ev sahipliği yapmaya başladı.
Tahrir'deki Bağdat lı gençler arasında günlük futbol, tavla, satranç ve masa tenisi turnuvaları da düzenleniyor.Tahrir göstericileri, sosyal yaşamın önemli parçası olarak gördükleri sinema sanatını da Dicle Nehri kıyısına taşıdı. Her gün hava karardıktan sonra açık alana kurulan dev ekranda film gösterimleri yapılıyor.Tahrir Plajı'ndaki gençler müzik yeteneklerini de sergiliyor. Gençler, gitar ve diğer birçok müzik aleti eşliğinde yerli ve yabancı şarkılar seslendirerek eğleniyor.Meydanda kurulan çadırlarda şiir okuma başta olmak üzere çeşitli edebiyat etkinlikleri de düzenleniyor.Tahrir Meydanı tünelinin duvarları ise, gönüllü ressamların ekim ayında başlayan protestoların barışçıl olduğu mesajını taşıyan resimleriyle süslü bulunuyor.Gösterilerin diğer sembol mekanı Türk Lokantası adlı binanın bitimindeki Cumhuriyet Köprüsü'nün bir köşesine de dilek ağacı yerleştirildi. Buradan geçenler ülkenin geleceği hakkındaki temennilerini kağıtlara yazarak ağaca asıyor. - Farklı bileşenlerin aynı havayı soluduğu meydanKadim başkent Bağdat 'ın nabzının attığı Tahrir Meydanı, üniversite mezunu ancak işsiz kesim, doktorlar, avukatlar, mühendisler, ressamlar, edebiyatçılar, aktivistler ile öğrencilerin bir arada bulunduğu ve aynı hayatı paylaştığı yuvaya dönüşmüş durumda.Tahrir Meydanı'nda tüm dini ve etnik bileşenlere mensup vatandaşları, "Vatan istiyoruz" sloganı birleştiriyor. Bu slogan, hem gençlerin tişörtlerini hem meydandaki duvarları süslüyor.Genç göstericiler, ülkeyi yoran mezhepçi siyasete ve yolsuzluklara son verilmesini isterken, yalnızca sosyal medya mecralarında yakalayabildikleri özgür bir yaşamın hayalini kuruyor. - "Daha özgür bir hayat alanı oluşturuyoruz"AA muhabirine konuşan göstericilerden Abdurrahman Hadi, "Hem gösteri yapıyoruz hem de insanlar için sosyal ve daha özgür bir hayat alanı oluşturuyoruz. Nehir kıyısında voleybol oynayanlar var. Yaşamayı seven bu halk, yolsuzluk yapan hükümete karşı da zafer kazanacak." şeklinde konuştu.
Ali Cebbar isimli başka bir gösterici de hükümetlerin 16 yıldır yapamadığını göstericilerin yaptığını ifade ederek, "Herkesi Tahrir'e gelmeye, buraya kattığımız güzellikleri görmeye ve devrimimizi desteklemeye çağırıyoruz." ifadelerini kullandı."Iraklı gençler çok güzel yeteneklere sahip. Üç ayda Tahrir Meydanı ve çevresine yaşamı geri getirebildi." diyen Sali Muhammed de, kurulması beklenen yeni hükümetin reform yapma gücüne sahip gençlerin önünü açmasını istedi.Tiba Fadıl da, Tahrir Plajı'nı çeşitli sosyal aktiviteler için kullandıklarını söyleyerek, "Spor etkinliklerinin yanı sıra kültür ve edebiyatla ilgili çeşitli programlarımız oluyor." dedi.

Sosyal Medya Müzik Aleti Dilek Ağacı Öğrenciler Üniversite Mezunu 

Dilek Ağacı Hakkında
Hayat, herkese eşit davranmayabiliyor. Bazı kişilerin çok kolay ulaştıkları şeyler, bazıları için hayalden öte bir anlam taşımıyor. Bu çok basit bir ihtiyaç olsa bile… İşte “Dilek Ağacı” sayesinde her bölümde fiziksel, maddi vb. dezavantajından ötürü zorluklar yaşayan bireylerin kısa süre de olsa güzel zaman geçirmelerini sağlama amacındayız. Bu, kimi için evine yapılacak bir yardım olabilirken, kimi zaman da güzel bir mekanda eğlenceli zaman ge...
devamı
24 Aralık 2019 Salı günü yayınlandı