Aksekili kadınların kış mesaisi - ANTALYA

- Kadınların hamur hazırlaması - Kadınların eriştelik hamurları açmaları - Açılan hamurların saçlarda tavlanması - Erişte ve çorbalık kesmeleri - Ayşe Çoban ile röportaj - Gülcan Pantır ile röportajAksekili kadınların kış mesaisiANTALYA (AA) - Antalya 'nın Akseki ilçesinde kadınlar, kış öncesinde bir araya gelerek kışlık eriştelerini hazırlıyor.Akseki'nin Boğaz Mahallesi'nde bir araya gelen kadınlar, imece usulü kış hazırlıklarına başladıklarını ve ortaklaşa erişte ve çorbalık kestiklerini dile getirdi.Ayşe Çoban (77), kış mevsiminin girmesi ile kışlık erişte kestiklerini söyledi.

Un, süt ve yumurta ile yapılan eriştenin çok lezzetli olduğunu belirten Çoban, "İmece usulü komşularla bir araya gelerek birer gün ara ile dönüşümlü olarak bir birimize çorbalık ve makarna yapıyoruz. Atalarımızdan kalan bir geleneğimizdir. Bu geleneğimizi her yıl sürdürüyoruz. Günde ortalama 90 yumurtalık makarna yapıyoruz." dedi.
Erişte yapmasının oldukça zor olduğunu ve çeşitli aşamalardan geçtiğini anlatan Çoban, marketten kesinlikle makarna türü gıdalar almadıklarını belirterek kestikleri erişteleri çocuklarına ve akrabalarına da gönderdiğini kaydetti.
Gülcan Pantır'da her yıl komşularla bir araya gelerek imece usulü kışlık eriştelerini hazırladıklarını vurgulayarak, "Erişteyi yalnız yapamazsınız, mutlaka imece usulü ile yapmanız gerekiyor. Her gün sırayla her birimize erişte yapıyoruz. Anamızdan babamızdan gördüğümüz bu geleneğimizi sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.Pantır, kışın çorba ve pilavı yapılan eriştenin Akseki'de yoğun olarak tüketildiğini kaydetti.

Yumurta Market Sekili Kış Mevsimi 

25 Eylül 2018 Salı günü yayınlandı