Akdeniz Üniversitesinin Uzay Çalışmaları

Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Teknokenti ile uzay teknolojileri alanında dünyanın önde gelen firmalarından Belçikalı AMOS şirketi ile işbirliği antlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, AMOS ve Teknokent ortak bir teleskop üretecek ve uzay teknolojilerinin geliştirilmesinde birlikte çalışacak. Bir metrelik teleskop yapım çalışmalarının ise başladığı bildirildi.
Basın Kuruluşu Avrupa Halkla İlişkiler Belçika 


Antalya Teknokent AŞ. uzay alanında Avrupa'nın ve dünyanın en güçlü firmalarından Space Bel ve AMOS şirketi ile işbirliği anlaşması imzaladı. 29 Mart 2012 tarihinde Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin ve Antalya Teknokent AŞ Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı'nın, Belçika'ya yaptığı ziyaret sonunda ortaya çıkan anlaşmayla ilgili bir basın toplantısı düzenlendi.

AÜ Senato Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Advanced Mechanıcal And Optıcal Systems(AMOS) Ceo'su Claude Jamer, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin, Antalya Teknokent AŞ Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı, Chisoqne Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Jean Pier ve AÜ Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Volkan Bakış katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AÜ'nün uzay alanında ciddi çalışmalara imza attığını söyledi. Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü aracılığıyla koydukları hedefleri hayata geçirme girişimlerinin sürdüğünü kaydeden Rektör Kurtcephe, ' Kendimize hedef olarak koyduğumuz projeleri birer birer uygulama safhasına geçirme girişimlerini sürdürüyoruz. Mart ayı içinde AÜ yönetimi olarak gelen davet üzerine Belçika'ya gitmiştik. Bu ziyaretimiz esnasında iki anlaşma imzaladık. Birisi Space Bel adını taşıyan Belçika'nın uzayla uğraşan bir kuruluşu idi. Yine dünyanın teleskop yapımında ve uzay alanında en büyüklerinden birisi olarak tanınan AMOS şirketi ile de işbirliği anlaşması imzalamıştık. Bugün AMOS şirketi temsilcileri, CEO'su ve onu temsilen iki arkadaşımız bizi ziyaret ederek hem anlaşmanın detaylarını ortaya koymak ve uygulanabilir safhada yapabileceklerimizi görüşmek niyetiyle hem de buradaki fizibilite çalışmalarını yerinde yürütmek amacıyla bizi ziyaret ettiler ' dedi.

“Beraber çalışmakta kararlıyız” diyen Rektör Kurtcephe, ' Özellikle dünyada teleskop yapımının küçükten büyüğe doğru geniş bir pazar yelpazesi oluşturduğunu biliyoruz. Bizler bu teknolojinin Türkiye'ye AÜ vasıtasıyla getirilmesini çok arzuluyoruz. AÜ'nün teleskop yapımında ciddi bir merhale edeceğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

UZAYIN TÜM İMKANLARINDAN YARARLANILMALI

AMOS ile birlikte yurt içi ve yurt dışı ihalelerine birlikte katılacaklarını vurgulayan Rektör Kurtcephe, ”Geleceğe hükmetmek isteyen mutlaka uzaya giden, uzayın tüm imkan ve fırsatlarından faydalanan bir ülke olmamız lazım. AMOS ile ortaklığımız bu yönden çok stratejik bir öneme sahip. Teknoloji dünyası içinde her vesileyle bulunmak ve ülkemiz adına buradan katma değer sağlamayı bir görev adlediyoruz. Yakında açılışını yapacağımız Amerika'da bulunan Silikon Vadisi'nde bir şirketimizin olduğunu da paylaşmak isterim. Apple ile aynı binayı paylaştığımız bir ofisimizi geçen ay kiraladık. Faaliyete geçti ofisimiz. İnşallah Haziran ayında da onun açılışını yapacağız. Biz ülkemizi küresel aktör yapmak için bizim de yerkürenin her ülkesinden olmamız gerektiğine inanıyoruz ' diye konuştu.

TÜRKİYE'DE DE TEKNOLOJİ ÜRETECEK

AMOS şirketi CEO'su Claude Jamer AMOS'un teleskop ve uzayda kullanılan optik sistemlerde lider bir firma olduğunu hatırlattı. Jamer, ' AMOS dünyadaki birçok ülkeye enstrüman, uzayda kullanılan ve teleskop dahil, parçalarını üretiyor. Bunların içinde gelecekte Türkiye de olacak. AMOS dünyanın bu tarafına da aktivite göstermek istiyor. Teknokentte bir ofis açarak Türkiye'de de teknoloji üretmeye başlayacak. Teknokentte kurulacak ofis ve üretim tesisleriyle sadece Türkiye'de değil, bu coğrafyadan yakın ülkelere de uzay teknolojileri ve optik sistemleri konusunda üretim satmayı hedefliyor ' dedi.

2010 YILINDA AÇILDI

Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin ise, AÜ'de 2010 yılında Uzay Teknolojileri Bölümü'nün resmen açıldığını belirterek, ' AMOS ile yapmış olduğumuz anlaşmalarda temel olarak fakültemizin geliştirilmesi noktasında Space Bel ile yaptığımız anlaşmalarla da öğrenci göndereceğiz ' dedi.

TEMASLAR MEYVE VERDİ

Antalya Teknokent AŞ Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı, en büyük hayallerinden birinin Antalya'nın sadece turizm ve tarımıyla değil aynı zamanda teknolojisiyle de anılması olduğuna dikkati çekti. Bu hedefe yönelik alt yapı çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Yrd.Doç.Dr. Helvacı, ' Biz bunun teknoloji alanında da devam etmek niyetiyle, uzay konusunda dünyada isim yapmış, yüksek teknolojiye sahip, pazarın önemli oyuncularından olan şirketlerle temas kurduk. Bunlar meyvesini vermeye başladı ' diye konuştu. AMOS'un optik dünyasında bir dev olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr.Helvacı, ' Space Bel ile de bir anlaşma yaptık, onlar da burada bir ofis açacaklar. AMOS teknokentte ofis açtı ve ortak bir şirket kurduk. AMOS'un Belçika dışında 2 ofisi var. Biri ABD'de diğerini de Türkiye'de açmaya karar verdiler. Türkiye'nin istikrarlı yükselişi teknolojiye yaptığı yatırım, bunların hepsinin bir araya gelerek önemli bir değer oluşturduğunu hep birlikte görüyoruz. Teknokent olarak biz AMOS ile çalışmak ve onlara ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyoruz. Bunun sadece AÜ'ye değil Türkiye'ye önemli katkıları olacak” şeklinde konuştu.

En önemli hedeflerinden birinin de beraber bir teleskop üretmek olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Helvacı, ' Bir metrelik bir teleskop üretme kararı aldık. Bu AMOS ile bizim öğretim üyelerimizin birlikte yapmasına karar verdik. Bir metrelik teleskopu birlikte üreteceğiz. Antalya'da testleri yapmayı ve altyapılarını kurmayı hedefliyoruz. Bir teleskopun sıfırdan alınıp, nasıl son hale getirildiğini öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz öğrenmiş olacak ' dedi.Yrd. Doç. Dr. Helvacı konuşmasına şöyle devam etti:

' Antalya'da altyapı oluşturulması ve geliştirilmesi birçok sektörü de etkileyecek. İş dünyasını da etkileyecek. Antalya'nın toplam olarak 1 yılda tarımdan elde ettiği gelir 2011 yılının rakamları 1,9 milyar dolar civarındaydı. Bir uydunun AB içerisindeki ihale aşamasında bulundum. İhale bedeli bir uydunun 1,4 milyar Euro idi. Türkiye artık patates, patlıcan, domates satmanın yanında, yüksek teknolojiyi de buraya getirmek için bizimde bu alanda başarılı olmamız gerekiyor. Bir otobüs büyüklüğünde bir cihaz 1.4 milyon Euro. AÜ'nün en önemli misyonlarından bir tanesi bu dönüşümü sağlayabilmek ve onun bu dönüşümü sağlanmasında bir yol haritası oluşturabilmek ve ona vesile olmaktır. '

Yrd. Doç Dr. Helvacı AMOS'un Teknokette bugün itibari ile ayna kaplama tesislerini kurmaya başladığını da sözlerine ekledi.

TELESKOP ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Rektör Kurtcephe, teleskop üretimiyle ilgili çalışmaların başladığını ifade ederek, ' Türkiye'yi ana üretim merkezlerinden biri haline getirmek. Üretim burada yapılıp, hem Türkiye iç pazarına hem de dış pazara burada üretilecek. Hem teleskop hem de diğer parçaların üretimini burada pazarlayıp, buradan piyasaya sürmek istiyoruz. Bir metrelik teleskopu üretme çalışmalarına bir an önce başlamak istiyoruz. Zamanın önemli olduğunun farkındayız ' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından AÜ ve AMOS şirket yetkileri arasında uzay alanında işbirliği anlaşmazı imzalandı. Anlaşmada, teleskop üretimi ve uydu optik sitemleri geliştirilmesi konusunda Antalya Teknoket A.Ş bünyesinde ortak tesis kurulması, 80 santimetrelik bir teleskopun üretilmesi, ortak Ar-Ge alt yapısının kurulması, mühendis akademisyen ve stajer öğrenci değişimi ve personel eğitimi konularını kapsıyor. Space Bel şirketi ile de ortaklaşa olarak, uzay teknolojileri geliştirme konusunda yetiştirilmek üzere öğrenci, akademisyen, uzman mühendis ve yönetici değişimi yapmak, yer gözlem uyduları kullanılarak uzaktan algılama ürünleri geliştirmek, üretime yönelik alt yapı kurmak alanında çalışılacak.

Dünyanın en büyük gözlem evi olan Avrupa Güney Gözlem Evi'nde bulunan(ESO) dünyanın en büyük teleskop sistemlerinden biri olan 4 adet 8 metrelik teleskoplarını geliştirmiş, Hubble Uzay Teleskopu başta olmak üzere günümüzün en etkin teleskoplarının başında gelen GAIA uydusunun optik sitemlerini de geliştirmiş olan AMOS şirketi uzay optiği alanında bir çok projeye imza attığı bildirildi.
21 Mayıs 2012 Pazartesi günü yayınlandı