AB büyükelçileri Laodikeia antik kentini gezdi (2) - DENİZLİ

- AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger ve beraberindeki heyetin Laodikya antik kentini gezmesi - Antik kentteki horoz heykelinden detay - Heyetin, Laodikya Kilisesi'ni ziyareti - AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott'un kilise ile ilgili açıklamalarıAB büyükelçileri Laodikeia antik kentini gezdi - AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve beraberindeki heyet, antik kentteki Laodikeia Kilisesi'ni ziyaret etti - Heyet ayrıca teleferikle Bağbaşı Yaylası'na çıktıDENİZLİ (AA) - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Ankara'daki AB ülkelerinin büyükelçileri ve eşleri ile diplomatik misyon temsilcileri, Denizli 'de Laodikeia antik kentini gezdi.AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger ve beraberindeki heyet, Denizli 'deki temasları kapsamında Laodikeia antik kentini gezdi ve Laodikeia Kilisesi'ni ziyaret etti.Berger, kilisenin renovasyonunu özellikle yerinde görmek istediklerini belirterek, "(Laodikeia Kilisesi) Kültürel mirasın nasıl korunacağı ve daha sonrasında halka açılarak turizm açısından nasıl bir cazibe noktası haline getirilebileceğine çok iyi bir örnek." dedi.
Kilisenin, isminin İncil'de de bahsinin geçmesi nedeniyle inanç turizmi açısından önemli bir yer olduğuna işaret eden Berger, "Kazı ekibine, Belediye Başkanı'na (Osman Zolan) ve Vali'ye (Hasan Karahan) bugün burayı gezmemize olanak sağladıkları için teşekkür etmek istiyorum." ifadesini kullandı.Berger ayrıca kilisenin önemli bir kültürel miras olduğuna dikkati çekti.Heyette yer alan İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott da birçok insanın Laodikeia Kilisesi'ni inancından ötürü gelip görmek isteyeceğini belirterek, "Türkiye, bu tür yerleri ne kadar iyi koruyabilir ve sergileyebilirse inanç turizmi kapsamında buraya o kadar çok insan çekebilecektir." şeklinde konuştu.
Siyasi açıdan da bunun, Türkiye'nin hoşgörü ve toleransını yansıttığı değerlendirmesinde bulunan Büyükelçi Chilcott, Osmanlı İmparatorluğu'nun da Hristiyan azınlığa karşı hoşgörü ve toleransıyla bilinen bir imparatorluk olduğuna işaret etti.Chilcott ayrıca kiliselerin bu kadar iyi korunması ve sergilenmesinin tüm dünyaya duyurulması açısından olumlu ve güzel bir davranış olduğunu ifade etti.
- Büyükelçiler teleferikle Bağbaşı Yaylası'na çıktıÖte yandan Berger ve beraberindeki büyükelçiler teleferikle Bağbaşı Yaylası'na çıktı. Heyeti, burada Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan karşıladı. Heyete, yöresel ürünlerin ağırlıkta olduğu kahvaltı ikram edildi.Zolan, burada yaptığı konuşmada, büyükelçileri Bağbaşı Yaylası'nda ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yayladaki kompleksin yaklaşık 3 yıl önce Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edildiğini anımsattı. Denizli Belediyesi olarak sadece altyapı, yol ve bina çalışmaları yapmadıklarını, kültür ve turizme de çok önem verdiklerini vurgulayan Zolan, "Doğayı korumakla ilgili çok büyük hassasiyetimiz var. Özellikle bu yaylayı düzenlerken bir tane bile ağaç kesmedik. Boş alanları kullanarak, yapıları taş ve ahşap kullanarak inşa ettik." ifadelerini kullandı.Berger de kendileri onuruna yaylada verilen yemek daveti için Zolan'a teşekkür ederek, "Buradaki manzaraya bakınca kendimizi gerçekten evimizde, memleketimizde gibi hissediyoruz." diye konuştu.
Konuşmaların ardından heyete, dünyaca ünlü Yatağan bıçakları tanıtıldı.Program kapsamında, Beyağaç köyünden gelen Yörük Halime Ökse, Türk halk müziği aleti sipsi ile yöreye özgü parçalar seslendirdi. Ökse'nin performansının ardından sipsiyi merak eden büyükelçiler de müzik aletini çalmak için çaba gösterdi.
İngiltere Müzik Aleti Büyükelçiler Teleferik Hassasiyet 

23 Ekim 2018 Salı günü yayınlandı