60 yıldır anahtar yapıp kilit açıyor - KONYA

- Anahtarcı Mehmet Duyar'ın görüntüsü - Anahtarla uğraşması - Müşteriyle ilgilenmesi - Anahtara şekil vermesi - Detaylar - Röportaj 60 yıldır anahtar yapıp kilit açıyor - Konya 'da 60 yıldır yaptığı anahtarcılığı birkaç metrekarelik dükkanında sürdüren 71 yaşındaki Mehmet Duyar, ilerleyen yaşına rağmen çalışma azmi ve el becerisi ile herkesin takdirini alıyor - Bugüne kadar birçok usta yetiştiren ve 2017'de yılın ahisi seçilen Duyar: - "Emekli olundu diye yatmaya gerek yok. 'İşleyen demir ışıldar' demiş ataralarımız. Gücüm yettiği müddetçe çalışacağım"KONYA (AA) - ABDULLAH COŞKUN - Konya 'da birkaç metrekarelik iş yerinde 60 yıldır çilingirlik yapan ve birçok usta yetiştiren 71 yaşındaki Mehmet Duyar, ilerleyen yaşına rağmen çalışma gayreti ile herkesin takdirini alıyor.Merkez Selçuklu ilçesindeki dükkanını her sabah erkenden açan Mehmet Duyar, antika anahtarlardan, teknolojik yeni nesil anahtarlara her türlü kilit ve demirciliğin ince işlerini yapıyor.Kentte çilingirlik ve anahtar tamiri yapan birçok kişinin de ustası olan Duyar, işini büyük titizlik ve dikkatle yapıyor.Duyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçüklüğünden bu yana tamirat işlerine ilgi duyduğunu söyledi.

Hayatının büyük bölümünü demir aletler ve anahtarları tamir ederek geçirdiğini anlatan Duyar, şöyle konuştu:''Küçükken, ufak tefek tamirat işlerine ilgimden dolayı beni ya saat ya da radyo tamircisinin yanına vereceklerini söylerlerdi. Çocukken gurbete çıktım çalıştım, sonra yine anahtarcılık gibi ince işleri yapmaya başladım. Anahtarcılığın yanında önceleri şemsiye ve çakmak tamiri de yapardım. Aynı anda yapılması zor olduğu için şimdilik o işleri kaldırdık. Anahtarcılığa devam ediyorum." - Çıraklarından polis, savcı olanlar olduİşinin titiz çalışma gerektirdiğine işaret eden Duyar, meslek hayatı boyunca tüm işlerini büyük bir incelik içerisinde yaptığını dile getirdi.Duyar, "Çalışmanın yaşı yok. Konya 'da elimden 17 çırak geçti. Çırakların içerisinden polis olan oldu, öğrenciyken yaz tatillerinde gelip çalışan daha sonra savcı olan oldu, zabıta müdürü olan oldu. Geri kalanları da şu an çilingir veya anahtar tamircisi olarak Konya 'da çalışıyor." dedi.
Mesleğini çok sevdiğini ve ölene kadar sürdürmeyi planladığını anlatan Duyar, şunları kaydetti:"Müslüman insan emekli olmaz, emekli olsa da çalışmaya devam eder. En azından çevresindeki yardıma muhtaçların yardımına koşar. Emekli olundu diye yatmaya gerek yok. 'İşleyen demir ışıldar' demiş ataralarımız. Gücüm yettiği müddetçe çalışacağım. Emekli olsam da çalışacağım. İnsan yapısı olduğu için her türlü kapı açılıyor. Her türlü kilidi açıyorum. Ancak cennetin kapısını açmak; Kur'an'a uymak, dinini yaşamakla olur. Diğer kapıları açmak kolay. Açamayacağım tek kilit, cennetin kapısı. Onu açmak için de Allah'a iyi kul olmaya çalışıyorum.''Dükkanı hiç boş kalmayan, Konya Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği tarafından "yılın ahisi" seçilen Duyar, ''Arkadaşlar layık görmüşler beni seçmişler. Allah hepsinden razı olsun." diye konuştu.

Çilingir Demircili Teknoloji Muhabir Zabıta Müdürü 

21 Aralık 2017 Perşembe günü yayınlandı