Yiğit Bulut, Milli Fırkateyn Projesi'ni (MİLGEM) Değerlendirdi

Milli fırkateyn projesi (MİLGEM) ihalesi, Başbakanlık Teftiş Kurulu ' nun, ' Kamu yararı sağlanamadığı ' raporu üzerine yenilenecek. İhaleye aralarında Koç Grubuna ait RMK ile Dearsan, Desan, ADİK, İstanbul, Sedef ve Yonca Onuk firmaları da davet edildi.
Deniz Kuvvetleri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Fenerbahçe Aziz Yıldırım Başbakanlık 


Milli Fırkateyn projesi (MİLGEM) ihalesinin itirazlar üzerine yenilenmesi gündeme geldi. Koç Grubu ' nun kazandığı ihale sonrası ihale sürecine katılamayan diğer firmaların şikâyeti üzerine inceleme başlatan Başbakanlık Teftiş Kurulu ' nun raporu doğrultusunda proje yeniden ihale edilecek. Yeni ihaleye 7 tersane davet edilecek.

Kamu yararı açısından

SSM ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında ilk geminin üretimi askeri tersanede ve askeri personel tarafından milli tasarım ile yapılmış ve teslim edilmişti. İkinci geminin ise testleri devam ederken, seri üretime geçilmesi için adımlar atılmış ve MİLGEM projesi ihalesi Koç Grubu şirketlerinden RMK ' ya verilmişti. İhaleye katılamayan firmaların itirazı üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu ' kamu yararının sağlanamadığı ' yönünde rapor hazırladı. Rapor üzerine ihalenin yenilenmesi gündeme geldi. Yeni ihale öncesi MİLGEM projesi genişletilerek TF-2000 projesi adı altında yeniden tasarlandı. Vurucu gücü etkinleştirilen yeni proje kapsamında Savunma Sanayi Müsteşarlığı yeniden ihale açılması yönünde düğmeye bastı.

Aziz Yıldırım ve Koç Grubu

İhaleye, aralarında yine Koç Grubu ' na ait RMK ile ilk ihalede ikinci sırada gelen Dearsan ' ın yanısıra Desan, ADİK, İstanbul, Sedef ve Yonca Onuk firmaları da davet edildi.İhaleye girecek firmalar arasında bulunan Dearsan Tersanesi, geçtiğimiz ay şirket hisselerinin Aziz Yıldırım ' a satıldığı haberleriyle anılmıştı. Baki Gökbayrak ve Metin Eşrefoğlu ' nun büyük ortak oldukları Dearsan Tersanesi ' nde hisselerin büyük kısmını Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ' ın aldığı belirtilmişti. Yıldırım ' ın tersanenin yüzde 51 ' lik payına sahip olduğu belirtiliyor. Dearsan Tersanesi, NATO ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı ' nın ' gizlilik dereceli tesis güvenlik belgesi ' ne sahip.

27 Eylül 2013 Cuma günü yayınlandı