Halil Berktay: Kemal Kılıçdaroğlu Sığ Bir İnsan

Veyis Ateş'in hazırlayıp sunduğu Tvnet'in ilgiyle takip edilen programlarından Habere Bakış'a, ünlü tarihçi Halil Berktay konuk oldu.
1 Mayıs Birgül Güler Çağa Deniz Baykal Kemal Kılıçdaroğlu 


Geçen yılki 1 Mayıs çıkışıyla da sol cephede çok ses getiren Berktay programda, CHP'de yaşanan sancılı süreci değerlendirdi ve Kılıçdaroğlu için ' Düşünsel olarak çok sığ bir insan ' dedi.

Berktay Türk solu için de ' Demokratik sol inşa etmek yerine başka bir çağın kalıntısı olan Kürt Milliyetçiliğinin şemsiyesi altına girmiştir ' ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU DÜŞÜNSEL ANLAMDA ÇOK SIĞ

Hüseyin Aygün'ün temsil ettiği CHP mi CHP'dir, yoksa Birgül Güler'in temsil ettiği CHP mi? Kurulu felsefesi itibariyle Deniz Baykal'ın, Kılıçdaroğlu'nun, Birgül Güler'in temsil ettiği CHP asıl CHP'dir ve bu o kadar güçlü bir gelenektir ki kolay kolay değişeceği kanaatinde değilim. Kemal Kılıçdaroğlu sonuç olarak pragmatik bir insan, ama düşünsel anlamda çok sığ biri gibi geliyor. Entelektüel anlamda CHP'yi değiştirmek çok ciddi bir entelektüel müktesebat meselesi ve ben Kılıçdaroğlu'nun özünde bunu göremiyorum.

TÜRK SOLU, KÜRT MİLLİYETÇİLİĞİNİN ŞEMSİYESİ ALTINDA

BDP ve sol ilişkisi için Halil Berktay ne der?

Türk solu açısından bakarsak bu solun öyle bir kalıntısı ki belirli bir tür solculuk aslında. Öyle bir kalıntı ki hala 21. Yüzyılın başında devrimci şiddet kavramlarına bir geçerlilik payı tanıyor. Hala kendi yapamadıklarını yapıyor gözüken bir hareketi adeta fetişleştirmek peşinde bu sol. Kendi kendini yenilemek ve demokratik sol inşa etmek yerine aslında başka bir çağın kalıntısı olan bir Kürt milliyetçiliğinden etkilenme örgüt inşa etmeye çalışıyor. Yani gidip Kürt Milliyetçiliğinin şemsiyesi altına girmiştir Türk Solu. Çağa aykırı bir tercih yapmıştır.


Deniz Baykal Hakkında
Hüseyin Hilmi Bey ile Feride Hanım'ın oğludur. 1952 yılında Antalya Atatürk Ortaokulundan, 1955 yılında Antalya Lisesi'nden mezun oldu. 1959 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne 1960 yılında asistan olarak girdi. 1963'te doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra iki yıl Rockefeller Foundation bursu ile ABD'de kaldı ve Columbia Üniversitesi ile Berkeley Üniversitesi'nde çalışmala...
devamı
Kemal Kılıçdaroğlu Hakkında
Kemal Kılıçdaroğlu, 1948 yılında Tunceli'nin Nazımiye İlçesi'nde dünyaya geldi.ilk ve ortaöğrenimini Erciş, Tunceli, Genç, Elazığ gibi Anadolu'nun çeşitli yerlerinde tamamladı.1971 yılında ise Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden (Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi)mezun oldu. Lisans öğrenimini tamamladığı 1971 yılında, girdiği hesap uzman yardımcılığı sınavının ardından Maliye Bakanlığı'nda göreve başladı. Daha s...
devamı
25 Ocak 2013 Cuma günü yayınlandı