Siber güvenlik uzmanları bayrak kapmak için “beyaz hacker” oldu

İsmail Demir'in konuşması
Simülasyon Para Ödülü Özel Birlik Farkındalık Siber Güvenlik 

-Murat İkinci'nin konuşması
-Yarışmacılarla röp.
-Yarışmadan detaylar

( ANKARA )- Siber güvenlik uzmanları, STM’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği “Bayrağı Yakala” yarışması ile rol değiştirip hacker oldu- Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir:- "Siber güvenlik alanlarında üzerinde oynanılan bir ülke değil, oyuncu olan, hem savunmayı hem de hücumu becerebilen bir ülke olmamız gerekiyor" ANKARA

- Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’nin (STM) bu yıl dördüncüsünü düzenlediği “Bayrağı Yakala” yarışması ile siber güvenlik uzmanları birer “beyaz hacker” oldu. Etkinlikte konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, siber güvenlik konusuna dikkat çekerek, "Siber güvenlik alanlarında üzerinde oynanılan bir ülke değil, oyuncu olan, hem savunmayı hem de hücumu becerebilen bir ülke olmamız gerekiyor" dedi.
STM, “Bayrağı Yakala” anlamına gelen Capture The Flag (CTF) yarışması ile siber güvenlik uzmanlarını Ankara’da buluşturdu. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen etkinlik, iki aşamalı olarak 28-29 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi.
36 saat süren, yaklaşık 130 takım ve 500 kişinin yarıştığı online ön eleme sonrasında başarılı olan 50 takım, bugünkü final yarışmasına katılarak siber güvenlik zafiyetlerini bulmak ve sistemleri ele geçirmek için birbirleriyle kıyasıya mücadele etti. Yarışmanın sonunda birinci olan beyaz şapkalı hacker takımına 20 bin TL, ikinci olan takıma 15 bin TL, üçüncü olan takıma ise 10 bin TL para ödülü verilecek. "Siber güvenlik de önlem alamayan uluslar başkalarının avı olur" Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, siber güvenlik alanının artık dünyada herkesin konuştuğu, belki devletler seviyesinde savunma anlamında özel birliklerin kurulduğu bir başlık olduğunu gördüklerini söyledi.

Siber güvenlik konusunun giderek önem kazandığına dikkat çeken Demir, "Bu ortamda gerekli faaliyeti yapamayan, ön tedbirleri almayan ulusların da başkalarının bir anlamda avı olacağını unutmamak gerekiyor. Özellikle donanım bazında oldukça dışa bağımlı olduğumuzu ve dışarıdan gelen bilişim ürünlerinin kontrolsüz olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu alanda büyük bir boşluk var. Siber güvenlik derken donanımdan başlamak gerekiyor. Yazılım esaslı düşünüyoruz, yazılım çok büyük bir olay ama donanımdan başlayan bir açığımızın olduğunu vurgulamak istiyorum" diye konuştu.
"Hem savunmayı hem de hücumu becerebilen bir ülke olmalıyız" Yarışmada yakalanan süreklilik ve artan katılımdan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Demir, bu tür faaliyetlerin daha da yaygınlaştırılması, belki tabandan tavana doğru Türkiye'nin çeşitli yerlerinde, çeşitli seviyelerde yarışmaların düzenlendiği, hem hücüm hem savunma gibi yöntemlerin kullanıldığı yarışmalar zinciri de bunu takip etmesini umut ettiğini söyledi.

Demir, bu ve benzeri etkinlikleri destekleyeceklerini kaydederek, "Kara, deniz, hava, uzay platformlarında son yıllarda yakaladığımız başarıyı daha da arttırmak ve siber güvenlik alanlarında da üzerinde oynanılan bir ülke değil, oyuncu olan, hem savunmayı hem de hücumu becerebilen bir ülke olmamız gerekiyor. Bu alanda meşgul olanlar, faaliyet gösterenler ülkemizin nasıl saldırılara maruz kaldığını, nasıl üzerinde oyun oynanan bir ülke olduğunu, yüz binlerce kullanıcımızın cihazlarının başkaları tarafından nasıl kullanıldığını ve ne tür işlemler yapıldığını iyi biliyorlar. O anlamda ülkemizi savunmasız bir oyun alanı olmaktan çıkarıp hem savunmasını çok iyi yapan hem de siber güvenlik alanınca 'bunlara bulaşmak beladır' şeklinde değerlendirilen bir yapıyı oluşturmalıyız" şeklinde konuştu.
STM Genel Müdürü Murat İkinci, "STM olarak bu yarışmayı düzenlemekteki gayemiz, gençler arasında çok önemli bir alan olarak belirlediğimiz siber güvenlik ilgisini arttırmak, toplumsal olarak da siber güvenlik alanındaki toplumsal farkındalık düzeyini yükseltmek. Her geçen gün aslında yarışmamıza gösterilen ilgi bu konuda başarılı olduğumuzun en net göstergesidir. İnşallah bugünün sonunda çok çekişmeli ve güzel bir yarışmayı hep beraber tamamlarız" ifadelerini kullandı. Yarışmaya katılan beyaz hackerler ise bu tür etkinliklerden duyduklarını memnuniyeti ifade ettiler. Yarışmanın gerçekte yaşanan olayların bir nevi simülasyonu olduğunu anlatan yarışmacılar, birinci olmak için verilen görevleri tamamladıklarını ve bu şekilde puanlar topladıklarını söylediler.
31 Ekim 2018 Çarşamba günü yayınlandı