Satürn'de Nesef Kesen Kasırga ( NASA Cassini)

NASA uzay aracı Cassini, Satürn'de dünyadakilerin yaklaşık 20 katı büyüklükte olan dev bir kasırga görüntüledi.Gezegenin kuzey kutbunda meydana gelen kasırganın 2 bin kilometre genişliğinde olduğu ve dönüş hızının saatte 531 kilometre (saniyede 150 metre) olduğu ifade edildi.
Andrew Kaliforniya Teknoloji 


Güneş sistemindeki en büyük ikinci gezegen olan Satürn, demir, nikel ve kayalardan oluşuyor. Gezegenin çevresinde ise derin bir metalik hidrojen katman, aralarında sıvı hidrojen, helyum ve diğer gazlar bulunuyor.

Cassini aracının kaydettiği görüntülerde dev bir gülü andıran kasırganın etrafı dev yeşil yaprakları andıran bulutlarla çevrili görülüyor.ABD'li bilim adamları, kasırganın yıllardır devam ettiğini, kaydedilen yüksek çözünürlüklü ilk resim ve görüntülerde kasırga hakkında detaylı bilgi edinildiğini kaydetti.Pasadena'da bulunan Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden Andrew Ingersoll, Satürn'ün hidrojen ağırlıklı atmosferinde çok küçük bir buharlaşma ile oluşumunun ilgi çekici olduğunu ifade etti.

İngersoll Satürn'deki dev kasırgayı inceleyerek, dünyada sıcak okyanus suları ile beslenen kasırgalar hakkında farklı bilgiler elde etmeyi amaçlıyor.

30 Nisan 2013 Salı günü yayınlandı