Öğrenciler teknolojiyi 'giyerek' öğrenecek - ANKARA

Öğrenciler teknolojiyi "giyerek" öğrenecek - ANKARA - Kamptan görüntüler - Hicran Arslanhan'ın konuşması - Esra Akbaba'nın konuşması - Kürşat Çağıltay'ın konuşması - DetayÖğrenciler teknolojiyi "giyerek" öğrenecek - ODTÜ "Modayı Kodluyoruz Kampı"na katılan fen bilgisi öğretmenleri, hazırladıkları elektrik devrelerini kumaş ve giysi üzerine işleyerek giyilebilir teknolojiler geliştirdi - ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çağıltay: - "Amacımız, öğretmenlerimizin sanatı, bilimi ve bilgisayar teknolojisini bir araya getirip yaratıcı ürünler ortaya çıkarma yeteneği kazanmaları ve daha sonra okullarına gittiklerinde öğrendiklerini öğrencileri ve diğer öğretmenlerle paylaşmalarıdır"ANKARA (AA) - AYŞE ŞENSOY BOZTEPE - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Modayı Kodluyoruz Kampı'na (MODAK) katılan fen bilgisi öğretmenleri, giyilebilir teknolojiler geliştirerek, öğrencilerin, konuları uygulamalı şekilde daha kolay ve kalıcı öğrenmelerini hedefliyor.Farklı illerden kampa katılan fen bilgisi öğretmenleri, sanat ve teknolojiyi bir araya getiren ürünler geliştiriyor.Öğretmenler, keçe ve kumaştan tasarladıkları taç, bileklik, kolye ve tişört gibi eşyaların üzerine yerleştirdikleri elektronik üniteleri programlıyor ve estetik ürünlere dönüştürüyor.Sanat ve teknolojiyi bütünleştiren bu etkinlikle yaratıcı prototip ürünlerin ortaya çıkması, fen, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik yaklaşımı ile uygulamalı giyilebilir teknolojilerin geliştirilmesini hedefliyor. - "Dersi sevdiren öğrenme ortamı hedefleniyor"ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MODAK'ın uzun zamandır üzerinde çalıştıkları bir proje olduğunu söyledi.

Etkinliğin çocuklara daha motive edici ve dersi sevdiren öğrenme ortamı hedeflenerek ortaya çıktığını dile getiren Çağıltay, ODTÜ Görsel İşitsel Sistemler Araştırma ve Uygulama Merkezi kapsamında projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.
Farklı illerden öğretmenleri kampa davet ettiklerini anlatan Çağıltay, şöyle devam etti:"İlk kampı yaptık. Yaklaşık 200 başvuru içinden 40 kişiyi seçtik. İkinci grup ile çalışmalarımız da tamamlandı. Amacımız, öğretmenlerimizin sanatı, bilimi ve bilgisayar teknolojisini bir araya getirip yaratıcı ürünler ortaya çıkarma yeteneği kazanmaları ve daha sonra okullarına gittiklerinde öğrendiklerini öğrencileri ve diğer öğretmenlerle paylaşmalarıdır. Bu kampta yapılan tüm etkinliklerin, Türkiye'nin her yerindeki öğretmenin internet üzerinden ulaşabileceği bir ortam tasarlamayı planlıyoruz. Aynı zamanda önümüzdeki dönemde değişik zamanlarda yine benzer kampları hayata geçirmeyi planlıyoruz. Kamp sonunda gözlemlediğimiz kadarıyla öğretmenlerimiz sadece fen alanında yetkinleşmiyor, aynı zamanda sanatı da alanlarına katıyorlar. Öğretmenlerimizden çok olumlu geri dönüşler aldık. Burada öğrendiklerini TÜBİTAK ya da AB Projeleri olarak sunmayı hedefliyorlar." - "Etkinliklerde mutlaka kodlamanın kullanılması gerekiyor"Kocaeli'den gelen fen bilgisi öğretmeni Hicran Arslanhan, ipler ve ledler kullanarak bir takım yıldızı yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Arslanhan, yaptıkları devreleri giysilerle buluşturduklarını anlatarak, "21. yüzyıla teknoloji çağı diyoruz. Etkinliklerde mutlaka kodlamanın kullanılması gerekiyor. Biz de burada öğrendiklerimizi okulumuzda öğrencilerimize aktarmak istiyoruz." dedi.
- "Hem moda tasarımı hem fen alanında çalışıyoruz"Fen bilgisi öğretmeni Esra Akbaba ise MODAK'ı gördüğünde hemen başvurduğunu, kampta hem moda tasarımı hem fen alanında çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Çalışmaların çok faydalı olduğunu vurgulayan Akbaba, "Elektrik devrelerini kullanarak okulda çocuklarla devreler yapıyorduk fakat daha sonra bu devreler çocukların ellerinde kalıyordu. Ancak burada o elektrik devrelerini günlük hayatta kullanabilecekleri hale getirebileceğimizi fark ettim." ifadelerini kullandı.
Fen Bilgisi Bilgisayar Teknolojisi Öğretmenler Mühendislik Öğrenciler 

7 Şubat 2018 Çarşamba günü yayınlandı