Doğalgaz İle Çalışan Traktör Başarıyla Test Edildi

Türkiye ' nin doğalgaz ile çalışan ilk traktörü Manisa ' da başarıyla test edildi.Türkiye ' de dizel ve benzinli araçların doğalgaz ile çalışmasına yönelik dönüşüm ve doğalgaz satışı hizmeti veren Naturelgaz ' ın ülke genelindeki 9. tesisi Manisa ' da açıldı.
Avrupa Cengiz Ergün Belediye Başkanı 


İzmir-İstanbul karayolu üzerinde kurulu bulunan Aram Petrol Ürünleri firmasının bayiliğini üstlendiği tesisin açılışına Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Naturelgaz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aksel Goldenberg, İşletme sahibi Sayim Vurucu, bazı iş adamları ve çok sayıda davetli katıldı.

“Sıkıştırılmış Doğal Gaz” anlamına gelen “Compressed Natural Gas” CNG, doğalgaz tesisinin açılışı kurdele kesilerek yapıldı. Açılışın ardından Türkiye ' nin doğalgaz ile çalışan ilk traktörü bir arazide test edildi. Traktör, arkasına bağlanan pulluk ile tarlada başarıyla çift sürdü.

Naturelgaz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aksel Goldenberg, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ' de ilk defa uygulanan bir yatırımın Manisa ayağını hizmete açtıklarını, ülke genelinde 24 tesise ulaştıklarında her 250 kilometrede bir bu yakıtın satış noktasının bulunabileceğini kaydetti.

2010 yılı itibari ile 12 milyon 193 bin 600 binek araç, 410 bin 800 kamyon ve 229 bin 100 diğer araçların yakıt olarak CNG sistemine geçtiğini ifade eden Goldenberg, dünyada 18 bin 600 adet CNG dolum istasyonu bulunduğunu dile getirdi.

Bu hizmeti Türkiye ' de ilk kez hayata geçiren Naturelgaz ' ın çok hızlı büyüyen, genç ve dinamik bir şirket olduğunu ifade eden Goldenberg, şöyle konuştu: “Manisa civarında kısa süre içinde en az bin aracın bu sisteme geçmesi bekliyoruz. Çünkü bu sistem çok tasarruf sağlıyor. Şirketimizde her türlü araca dönüşüm imkanı sunuyoruz. Bu altyapıyı Türkiye ' de kuran ilk firmayız. Ruhsat ve işletme yetkisine sahibiz. Kısa bir süre sonra ülkenin dört bir yanında her türlü aracı doğalgaz ile çalıştırmak mümkün olacak. Bu sistemi tanıtmak için doğalgaz ile çalışan bir traktörü test ettik. Traktör, arkasına takılan pulluk ile çift sürdü. Sistem gayet güzel çalıştı, hiçbir sorun yaşanmadı. Tüm çiftçilerimize hayırlı olsun. Türkiye ' deki traktörlerin en az yüzde 80 ' ini doğalgaza çevirmeyi planlıyoruz.”

Goldenberg, ekonomik bir yakıt olmasının yanı sıra, çevresel nedenlerle de Avrupa ' da, CNG ' ye dönüşümün teşvikler ile desteklendiğini ve CNG ' li olarak üretilmiş araçlara vergi indirimleri uygulandığını anlattı.

YÜZDE 70'E VARAN TASARRUF

Yeni açılan işletmenin sahibi Sayim Vurucu ise, CNG sisteminin benzine göre yüzde 70, LPG ' ye göre yüzde 50 ' ye yakın tasarruf sağladığını belirtti.

Manisa ' da şu an doğalgaz ile çalışan çok fazla araç bulunmadığını, ancak bunun kısa süre içinde yaygınlaşmasını beklediklerini anlatan Vurucu, “CNG Dünya ' da yıllardır kullanılıyor. Ülkemizde de yaygınlaşacaktır. Dönüşüm noktasında binek diye tabir edilen araçlara 3, minibüslere 6, kamyon ve kamyonetlere 8, tırlara ise 13 bin liraya doğalgaz sistemi kuruyoruz. Hiç kimse cebinden para ödemiyor. Günde 100 kilometre mesafe kat eden bir kişi 6 ay içinde akaryakıttan sağlayacağı tasarruf ile sistemin parasını çıkarmış olacak. Bir tüp 30 liraya doluyor, bununla 230 kilometre yol gidilebiliyor. Gerçekten çok tasarruflu bir sistem, toplumun bunu yakında zamanda benimseyeceğini umuyorum. 2020 yılında Dünya ' daki doğalgazlı araç sayısının 65 milyon olacağı öngörülüyor” dedi.
27 Nisan 2013 Cumartesi günü yayınlandı