Binlerce yıllık 'ıza buğdayı'nın coğrafi işareti alınacak - BOLU

Binlerce yıllık "ıza buğdayı"nın coğrafi işareti alınacak - BOLU - "Iza buğdayı"nın coğrafi işareti alınacak - Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın konuşması - AİBÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Zencirci'nin açıklaması - AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı'nın açıklaması - Protokol imzalanması - Iza buğdayından detaylarBinlerce yıllık "ıza buğdayı"nın coğrafi işareti alınacak - Bolu 'nun Seben ilçesinde yetişen 10 bin yıllık geçmişe sahip olduğu belirtilen ıza buğdayının coğrafi işaretinin alınması için belediye ile üniversite arasında protokol imzalandı - Bolu Belediye Başkanı Yılmaz: - "Iza buğdayının bulguru çok özel. Bu çok az yapıldığı için Seben’de şu an kilosu 10 lira" - AİBÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Zencirci: - "Iza buğdayının 10 bin yıllık tarihi var. Buğdayın atalarından ve ilk kültüre alınanı. Izanın bizim yaptığımız çalışmalarda da üstün özelliklerini gördük" - "Şu anda ızaya yoğun bir talep var. Avrupa’da sağlık için kullanılıyor. Bazı kanser türlerine karşı kullanılıyor. Şeker ve kalp hastalıklarına karşı ilaç tavsiyesi olarak veriliyor"BOLU (AA) - Bolu Belediyesi ile Abant İzzet baysa Üniversitesi (AİBÜ) arasında, geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve Seben ilçesinde yetiştirilen ıza buğdayının coğrafi işaretinin alınması için protokol imzalandı.Belediye binasında gerçekleşen imza törenine Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, AİBÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Zencirci ve ilgili birimlerin yetkilileri katıldı.
Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, AİBÜ ile belediyenin imzaladığı protokolle, ıza buğdayı diye bilinen ve Seben'de yetişen bu bitkinin coğrafi işaretinin alınarak tanıtımının yapılacağını söyledi.

Iza buğdayının Bolu bölgesinde yetişen ve 10 bin yıllık serüveni tarihi boyunca genleri değişmeyen bir buğday türü olduğunu belirten Yılmaz, "Bu çok özel buğdayımızın coğrafi işaretini alma ile ilgili çalışmanın imza töreni bu. Biz bölgemize ne varsa bunların tamamına sahip çıkmak ve bu sahipliğimizi de benimsemek istiyoruz. Bu sene de biz ıza buğdayını Seben’de ,il merkezinde ve Göynük ilçesinde 200 dönüm civarında bir deneme ekimine başladık. Eğer bu işte başarılı olacaksak ki olacağımıza yürekten inanıyorum." dedi.
Yılmaz, Karacasu Beldemizde yer alan Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün arazisi içinde bir su değirmeni inşa etmeye de başladıklarını anlatarak, "Bu buğdayları da kendi su değirmenimizde öğüterek hiç katkısız orada inşallah kendi unumuzla unlu mamüller üretimi yaparak orada inşallah vereceğiz. Coğrafi işaret aldıktan sonra da belki de gelecek sene ıza buğdayının belki de ile genelinde ekimi sağlanacak. Bunun tamamına alım garantisi olarak biz Bolu Belediyesi olarak yükün altına gireceğiz. Bunu Bolu ’nun ziraatçilerinin," şeklinde konuştu.
Iza buğdayının diğer buğdaylardan daha sağlıklı olduğunu da sözlerine ekleyen Yılmaz, "Şu an Iza buğdayından yapılan bulgur hem şişkinlik yapmıyor hem de şişmanlatmıyor. Iza buğdayının bulguru çok özel. Bu çok az yapıldığı için Seben’de şu an kilosunun 10 lira. Normal bulgurun fiyatı 1 lira olurken bunun fiyatının 10 lira olması önemli. Bu çok ekildiği zaman 5 liraya bile düşse çok ciddi bir verimlilik olduğunu ve gelir kazandıracağına inanıyoruz." ifadesini kullandı.AİBÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Zencirci ise, Iza buğdayının Seben ve Bolu ’nun oldukça değerli bir bitkisi olduğunu ifade ederek, "Iza buğdayının 10 bin yıllık bir tarihi var. Buğdayın atalarından ve ilk kültüre alınanı. Izanın bizim yaptığımız çalışmalarda da üstün özelliklerini gördük. Örneğin karoten ve gluten değeri yüksek. Bunlar sağlık için olumlu etkileri." diye konuştu.
Iza buğdayının sağlık açısından da çok önemli olduğuna vurgu yapan Zencirci şunları belirtti:"Iza buğdayının, göz ve kalp sağlığı üzerine olumlu etkileyen özellikleri var. Şu anda ızaya yoğun bir talep var. Avrupa’da sağlık için kullanılıyor. Bazı kanser türlerine karşı kullanılıyor. Şeker ve kalp hastalıklarına karşı ilaç tavsiyesi olarak veriliyor. Destekleyici ilaç olarak da veriliyor. O nedenle bunun bir şekilde kayıt altına aldırılması coğrafi işaretinin alınması ve üretiminin arttırılması Bolu için ciddi bir katkıda bulunacak"Yapılan konuşmaların ardından, ıza buğdayının coğrafi işaretinin alınması ve tanıtımının yapılmasını kapsayan protokol Bolu Belediye Başkanı Yılmaz ile AİBÜ Rektörü Alişarlı arasında imzalandı.
Hastalık İmza Töreni Kalp Sağlığı Serüven Erimli 

14 Şubat 2018 Çarşamba günü yayınlandı