- Mısır'ın eski dövüş sanatı Tahteeb yeniden canlandırılıyor

Tahteeb oyunundan görüntüler
Firavun Folklor Uluslararası Festival Dövüş Sanatı 

-Röportajlar

( LUXOR ) LUXOR

- Mısır'ın eski dövüş sanatı Tahteeb, yıllarca hareketsiz kaldıktan sonra yeniden canlandırılıyor. Eski Mısır savaş sanatı Tahteeb, üç yıllık durgunluğunun ardından popülaritesini hızla arttırmaya başladı.
Yüzlerce yıl önce firavun askerlerini eğitmek için kullanılan Tahleeb, Mısır'ın Luxor şehrinde düzenlenen bir müsabakada yeniden gün yüzüne çıktı. Birbirleri etrafında daire çizmek şeklinde ayak oyunları yaparak dönen dövüşçülerin ahşap sopalarla arka planda çalan bir davul ritmiyle dövüşerek rakibini yenmeye çalıştığı Tahleeb, son zamanlarda Luxor şehrinde gerçekleşiyor. Dört gün boyunca, her yaş grubundan hayranlar ve katılımcılar, yalnızca eğlendirici sporu izlemek için değil, folklorik grupların ve müziğin keyfini çıkartmak için de müsabakada toplandı. ”Tahleeb oyuncusunun en önemli yeteneği sabır” Sporcu Saber Ahmed, odaklanma ve rahat hissetmeyi gerektiren bir oyun olduğunu belirterek, "Tahleeb oyuncusunun en önemli yeteneği sabır çünkü; sinirliyseniz çok sıkıntı çekersiniz. Yeterince akıllı olmalı, sopa oyuncunun becerilerini göstermesi için bir katalizör işlevi görüyor. Akıllı ve dikkatli olmalı" dedi.
Tahteeb'in sadece bir spor olmadığını söyleyen bir başka üst düzey oyuncusu Said Ramadan, "Oyun iyi bir spor ve ülke çapında yeni dostluklar kurmamızda bize yardımcı oluyor. Matrouh City'den Aswan'a kadar her yerde yeni insanlarla tanışıyoruz" diye konuştu.
Mısır Kültür Sarayları Genel Müdürü Ahmed Awwad, olayın artık uluslararası bir statüye sahip olduğunu söyledi.

Ahwad, "UNESCO'ya kayıt olduktan sonra festivalin ilk kez yapılışıdır. Luxor şehrindeki Ebu Haggag Camii'nin yakınında, Luxor tapınağının bulunduğu ve duvarlarındaki gravürlerin geçmişi doğrulayan bir festivali düzenliyoruz. Bu özgün ve dünyadaki bir insan mirası olarak tanınan bir Mısır halk oyunudur "dedi.
Başlangıçta dövüş sanatı olan Tahteeb, Üst Mısır'da şenlikli bir oyun haline geldi. Tahteeb, UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilcisi Listesi'ne Aralık 2016'da katıldığında, ülkenin Kültür Bakanlığı'nın çabalarından dolayı Mısır'a büyük destek verildi.

9 Ocak 2018 Salı günü yayınlandı